Mi kerülhet a poggyászba, ha meg akarjuk úszni a büntetést?

Érdemes tisztában lenni a vámszabályokkal, ha sok szuvenírrel utazunk.

Fotó: Shutterstock

Ha (jól) tudod az utazási szabályokat, akkor nagyon sok kellemetlenségtől kímélheted meg magadat. Nem árt az eszünkbe vésni, hogy az ajándékba hazahozott vízipipához való shishára ugyanaz vonatkozik, mint az összes többi dohányra, ahogyan az sem mindegy, mennyi téliszalámit viszel ajándékba külföldre.

Európai Uniós tagállamként meg kell különböztetnünk az Unión belüli és azon kívüli utazást, és persze mindig meg kell nézni az desztinációs ország beutazási szabályait is. Ha az EU-n belül utazunk, akkor a nem kereskedelmi céllal, azaz saját magunknak vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások. Azonban vannak dolgok, amelyek utaztatását külön szabályozzák: ilyenek a védett állat- és növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol és dohánytermékek – ezek engedélyhez kötöttek vagy csak korlátozott mennyiségben szállíthatók.

Miből mennyit?

Az Európai Unión belül a jövedéki termékek – alkohol, cigaretta, üzemanyag – szállításához nincs szükséged engedélyre, de vannak mennyiségi korlátozások. Magánszemélyként, nem gazdasági célra, adómentesen csak a kereskedelmi mennyiség alatti jövedéki terméket szállíthatsz. Mi számít kereskedelmi mennyiségnek? Unión kívülről Magyarországra – 17 éves kor felett – légi úton 200 szál, más módon 40 szál cigaretta, 16 liter sör vagy 4 liter bor hozható be vám- és adómentesen. Tehát, ami efölött van, az már kereskedelmi mennyiség.

Az üzemanyagokkal kapcsolatban sem túl nagylelkű a törvény: behozható és kivihető a magángépjárművek és motorkerékpárok üzemanyagtartályaiban lévőn kívül kannában járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag.

Alkohol- és dohánytermék kivételével különféle áruk légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be vám- és adómentesen, de 15 év alatti gyerekeknél már például 150 euró az értékhatár.

Mi van a pénztárcádban?

Fotó: Shutterstock

A magaddal vitt készpénzre is figyelni kell! „Minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 000 euró vagy ennél több készpénz – akár különböző pénznemekben – vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz van, köteles írásban bejelenteni annál a vámhatóságnál, ahol az unió területére be- vagy onnan kilép." – írja a NAV.

A kutya repül vagy panziózik?

Ha külföldre szeretnéd vinni a kutyusodat, akkor szüksége lesz az állatorvos által kiállított kisállat útlevélre, de emellett nézd meg a beutazási feltételeket is az adott ország konzuli szolgálatának honlapján. A repülőn pedig felárat kell fizetni a kutya szállításáért. Ha sokat utazol a kutyáddal, akkor minden oltásra vidd el az oltási könyv mellett az útlevelét is, hogy abba is belepecsételjék a beadott oltásokat.

Védettek és trófeák

Az állatokkal és növényekkel kapcsolatban külön szabályozás van érvényben: tilos a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok egyedeit, azok egyes részeit, valamint a belőlük készült termékeket szállítani. (Ez a vadásztrófeákra és a preparátumokra is érvényes.) Csak külön, speciális engedéllyel lehet azokat utaztatni az EU-ban és a világ bármely országában. Ha megszegjük a törvényt, természetvédelmi bírságra és akár hároméves szabadságvesztésre is számíthatunk, (nem csak) ezért felejtsük el a legkisebb elefántcsont, teknőspáncél és egyéb ritkaságnak számító szuveníreket.

Forrás: NAV

AMI MÉG ÉRDEKELHET