Újdonság a turizmusban: dopaminutazás

Miért lett utazási trend a boldogsághormonok hajszolása, vagyis a „dopamine travel"?

Fotó: Shutterstock

Maga az utazás a boldogság, nem igaz? Akkor mivel is tud többet a dopamin utazás, mint egy akármilyen kirándulás, tengerparti pihenés vagy városnézés?

Nézzük, mi is a dopamin és mi köze van a jó lelkiállapothoz! A dopamint boldogsághormonnak is nevezik, amely egy vegyület, amit a szervezetünk termel, és ami pozitív hatással van az egész hormonháztartásra, no és persze az idegrendszerünkre. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottnak és boldognak érezzük magunkat, erre a hormonra van szükségünk. De hogy érhetjük el, hogy egy utazás alatt minél több ilyen vegyület szabaduljon fel az agyunkban? Túlságosan tudományosnak hangzik, miközben nagyon egyszerű: olyan helyeket kell felkeresni, amelyek minél több érzékünket kényeztetik.

Öltözz és vakációzz okosan!

A „dopamin öltözködés" már egy ismert fogalom, még ha nem is nevezi így mindenki. A lényege, hogy olyan színeket kell viselni, amelyek nemcsak jól állnak, de a hangulatunkat is jó irányba befolyásolják. Léteznek már neurológia kísérletek arra vonatkozóan, hogy az egyes színek látványa milyen hatással van ránk: köztudott, hogy a zöld természetes árnyalatai megnyugtatnak (ezért is zöld a műtősruha és a kórházi csempe sok helyen), a kékek pedig feldobnak. Nos ezen az elven induljunk el az utazás megszervezésekor is! Kényeztessük az érzékeinket olyan hatásokkal, amelyekről tudjuk, hogy szeretjük és feltöltenek.

Színek, illatok, hangok

Fotó: Shutetrstock

Burano

Minél több színt látunk, minél több illatot érzünk, minél többféle jó hangot (nem zajt) hallunk, annál több dopamint termelünk. Akit a látvány tölt el több örömmel, akkor jár jól, ha minél színesebb helyeket választ.

Színpompás úti célok:

  • Burano, Olaszország
  • Chefchaouen (El Aaiún), Marokkó
  • Barat, Isztambul
  • Cinque Terre, Olaszország

További színpompás helyeket ebben a cikkünkben találsz.

Ha a hangokra fókuszálnál

Válassz olyan várost, amelynek csodás operaháza és előadásai vannak, de elérhető a közelben mondjuk egy arborétum is, ahol napközben hallgathatod a madárcsicsergést. Amennyiben visszafogott, természetközeli élményre vágysz, akkor az esőerdők és a vízparti nyaralóhelyek valók neked – kizárt, hogy egy éjjeli szafarizás vagy a vadonban töltött éjjel után ne érezd magad szerencsésnek és boldognak.

Ezeket a helyeket vedd fel a bakancslistádra:

  • Zanzibár
  • Skandináv erdei települések
  • Bali
  • Barcelona

​Az illatok bűvölnek el?

Fotó: Shutetrstock

Grasse-i szappanbolt

Nem meglepő, hogy az erdők, mezők és virágok nyomába kell eredned. Mit szólnál egy provence-i levenduláshoz vagy a japán cseresznyefa-virágzáshoz? Mindkettő kényeztet, illatokkal és látvánnyal egyaránt.

Ha illatokra vágysz, ezeket a helyeket keresd fel virágzáskor:

  • Grasse, Franciaország – ez a világ parfümfővárosa
  • Sakura no Sato Park, Japán
  • Rosedal de Palermo, Buenos Aires, Argentína
  • Narancsvirágzás Spanyolországban

Bármelyik utazás mellett döntesz, hallgass az ösztöneidre: egyél és igyál azt, amit megkívánsz, ülj le egy szép helyen, ami ámulatba ejt, véletlenül se rohanj tovább, és élvezz ki minden pillanatot, hiszen erről szól a (dopamin) utazás!

AMI MÉG ÉRDEKELHET