Újra divatba jött a 3000 éves mexikói ital

A szervezetünk is megköszöni, ha ezt fogyasztjuk.

Tascalate
Tascalate - Fotó: Getty Images

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a tápláló italfajta, ami még a maja időkre eredeztethető vissza.

A legtöbbször narancsos–vöröses színben előforduló tascalate vagy taxcalate leginkább Chiapas államban elterjedt, ahol a piacokon, a bevásárlóközpontokban és a vendéglőkben egyaránt fellelhető, de az italmeglehetősen hosszú múltra tekint vissza:

több mint 3000 éve közkedvelt italfajta a mai Mexikó területén.

Az alkoholmentes frissítőt a maják egyik vallási központjában, Palenque-ben annak idején rituális célból fogyasztották, a királyt köszöntötték vele. Ha valaki nem volt hajlandó felhörpinteni egy pohár tascalatét az aktuális uralkodó tiszteletére, annak akár komoly következményekkel is számolnia kellett.

Ez is érdekelhet: A mexikói tortilla leves, amivel már az aztékok is kísérleteztek

Az italfajtát ma is elsősorban az egykori maja birodalom területén, Mexikó Chiapas nevű tartományában fogyasztják előszeretettel, sőt az utóbbi időben egyre inkább divatba jött a tascalate – derül ki a Vince cikkéből.

www.instagram.com

Punch on Instagram: "Tascalate—a 3,000-year-old Maya drink—is reimagined as a bright and earthy mezcal cocktail at Mexico City’s @tlecan. Originating from the southernmost Mexican state of Chiapas, the traditional drink is made from ground maíz, cacao, achiote and water. At the bar, which sources ingredients directly from Chiapas, the drink takes the form of a sour to complement its rich, mineral flavor and texture. Tap the link in our bio to go behind-the-scenes of this high-concept cocktail paying tribute to pre-Hispanic traditions. #drinkpunch ✍️: @ximenanbqk 📷: @andrewreiner"

A recept meglehetősen egyszerű, mindössze őrölt kukoricára, kakaóra és az achiote nevű, Latin-Amerikában őshonos fafajta magjára van szükség hozzá. A modernebb változatok ezt olykor cukorral, fahéjjal vagy éppen chilivel dobják fel, sőt egyesek tejet is kevernek az italba.

A „végeredményt" ízlés szerint hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.

A hozzávalókat – beleértve az achiote magját is – Magyarországon is be lehet szerezni, így akár otthon is elkészíthetjük a mexikói finomságot. Ezzel ráadásul a szervezetünknek is jót teszünk.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Miért rajonganak annyira a csípős ételekért a meleg éghajlatokon?

Az ascalate ugyanis kifejezetten egészséges, tápanyagokban gazdag italfajta, nem véletlen, hogy Mexikóban a mai napig közkedvelt frissítőnek számít.

Chiapasban és környékén ráadásul instant tascalatepor is kapható az üzletekben.

Ki tudja, egyszer talán Magyarországon is divatba jön a különleges üdítő.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET