2024 legnépszerűbb európai úti céljai a mesterséges intelligencia szerint

A mesterséges intelligenciát már most is sokan használják utazástervezésre.

A turisztikai szektor szereplői folyamatosan próbálkoznak a jövő utazási trendjeinek felderítésével, hogy alkalmazkodjanak az utazók változó igényeihez. Az eddigi eredmények szerint többek között a fenntarthatóság, az egyediség és a tömegturizmus elkerülése is fontos a jövő utazóinak, de a legtöbben szeretnének közelebb kerülni a helyi kultúrákhoz is. De gondol erről a mesterséges intelligencia, és milyen úti célokat ajánl?


A turisztikai adat- és trendelemzéssel foglalkozó Mabrian 2023 januárja és októberje között folytatotott le spontán beszélgetéseket a mesterséges intelligenciával, amit arra kértek, hogy a közösségi média utazással kapcsolatos posztjai alapján válaszoljon.

Így összesen több mint 380 millió turisztikai jellegű hivatkozást, posztot és említést elemeztek az MI segítségével azért, hogy ilyen módon is rájöjjenek arra, mi motiválja leginkább az utazókat, mutatja be a felmérést az Euronews.

Az így nyert információkat ezt követően összevetették a légiközlekedési adatokkal, hogy konkrét, a megállapított trendekhez illeszkedő desztinációkat tudjanak publikálni.

Egy nemzetközi hostellánc igazgatója is mesélt a várható trendekről: Egy szakértő szerint ez a 3 utazási trend fogja meghatározni 2024-et

Metodika

A felmérés során az egyik legjelentősebb megállapított trend a tapasztalatokon alapuló, kevésbé megszokott utazásokra való igényről szólt.

Az ilyen élményturizmusba beletartozik például a természetközpontúság, az aktívturizmus, illetve a gasztroturizmus, melyek közül mindegyik kategóriában 8 százalékos emelkedést tapasztaltak 2019-hez (azaz a pandémia előtti évhez) mérten. Azonban a kulturális turizmus még most is magasan vezeti a motivációk ranglistáját.

2024 legfelkapottabb úti céljainak megállapításához a Mabrian olyan desztinációkra fordította a figyelmét, melyek bővelkednek a fent említett élményturizmus kategóriájába tartozó lehetőségekben – tehát elsősorban azokat az úti célokat nézték, amelyek iránt nagy az élményturizmusban részt venni kívánó utazók kereslete.

Ezzel persze összevetették azokat a helyszíneket, amik kulturális területen is gazdagnak mondhatók. .

Na de melyik helyszínek lesznek népszerűek 2024-ben az MI szerint?

Fotó: Shutterstock

Kilátás a Madonna de Sasso templomból a Maggiore-tóra

A potenciálisan felkapott úti célok listáját az olasz Piemont régiója vezeti: a térség kulturális szempontból változatos kínálattal bír, de a természet kedvelői számára is van mit mutasson – hogy az olasz gasztronómiáról ne is beszéljünk.

Alba településének szarvasgombapiacaitól kezdve Via Lattea hófedte lejtőin és Lange szőlősein át egészen a Maggiore-tó varázslatos környezetéig, Olaszország északi régiója tele van az élményturizmushoz tartozó lehetőségekkel – ráadásul repülővel is könnyedén elérhető a térség.

Az ötödik, a hetedik és a nyolcadik helyen is egy-egy olasz régió – Campania, Lombardia és Emilia-Romagna – végzett, ezzel Olaszország lehet a MI szerint a legfelkapottabb desztináció 2024-ben.

Calabria régiójának lehetőségeiről már írtunk : Az elnéptelenedő dél-olasz régió, ahol milliókat fizetnek, ha odaköltözünk

Fotó: Shutterstock

Saint-Émilion, Új-Aquitania

A boroknak, az ételeknek és a csodaszép tájaknak köszönhetően a Franciaország Nouvelle-Aquitaine (Új-Aquitania) régiója vihette haza az ezüstérmet. Itt található például Bourdeaux szőlősökben gazdag térsége is, ahol a borozás mellett rengeteg lehetőség nyílik a hegymászásra, túrázásra és a Pireneusok révén a síelésre is.

Dél-Franciaországban található Montolieu mesébe illő települése is: A 821 fős francia falu, ami lámpásként vonzza a könyvmolyokat

A dobogó alsó fokára a természet és a kultúra között egyensúlyt teremtő Anglia keleti régiója léphetett fel. Cambridge neves múzeumatól kezdve Norfolk Broads romantikus patakjaiig, Kelet-Anglia London révén repülővel is könnyedén elérhető.

Fotó: Shutterstock

Aude, Occitanie

A negyedik helyen szintén francia siker látható: a Toulouse és Montpellier településeinek otthon adó Occitanie térségét többek között színes gyümölcsösök, a Le Puy-en-Velay túraútvonalai, valamint az UNESCO minősített Canal du Midi csatorna díszítik, melyek közül mindegyiket könnyedén el lehet érni a liO vonattal.

Ahova nem feltétlen érdemes mennünk: Úti célok, amiket a szakértők szerint inkább kerüljünk el 2024-ben

A top10-es lista így néz ki:

  1. Piemont (Olaszország)
  2. Új-Aquitania (Franciaország)
  3. Kelet-Anglia (Egyesült Királyság)
  4. Occitane (Franciaország)
  5. Campania (Olaszország)
  6. Köln (Németország)
  7. Lombardia (Olaszország)
  8. Emilia-Romagna (Olaszország)
  9. Hamburg (Németország)
  10. Lisszabon (Portugália)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET