Tudtad, hogy a víz közelsége boldoggá tesz?

A vízparti relaxálás – vagyis a blue mind – sokkal fontosabb, mint gondolnád!

tenger
Fotó: Shutterstock

Nincs jobb egy vízparton eltöltött napnál, nem véletlen, hogy alig várjuk már a következő tengerparti nyaralást. De vajon miért pont óceán, tó vagy úszómedence közelében érezzük a legjobban magunkat? A vonzalom mögött nem csak a nyaralás élménye, az úszás szeretete vagy a gyerekkori emlékek állnak. A kék elme-effektus ennél sokkal többről szól.

Tulajdonképpen a blue mind kifejezés azt az enyhén meditatív állapotot jelenti, amit a víz közelében vagy a vízben érzünk, eggyé válva a hullámokkal, a habok simogató mozgásával. Kutatások bizonyítják, hogy a víz közelében eltöltött idő elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, tartós boldogság eléréséhez, tehát nem véletlenül vágyunk mindig a tengerpartra. Azok, akik rendszeresen időznek óceánok, tavak mellett vagy medencés szállásokon, egyértelműen állítják, hogy a vízben töltött idő érezhetően kisimítja az idegeiket, és már pár nap alatt is képesek megújulni, maguk mögött hagyni a stresszes munkanapokat. Tehát az egészséges mentális állapot eléréséhez rendszeresen szükségünk lenne vízparti elfoglaltsághoz!

A mentális egészségért

Fotó: Shutterstock

Wallace J. Nichols tengerbiológus két évtizedes kutatás után könyvet is írt a jelenségről, ami hamar bestsellerré vált az Egyesült Államokban. A Blue Mind címen kiadott írás tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a víz közelsége elősegíti a mentális egészséget és a boldogságot. Nichols már gyerekként a hullámokban játszva, és később felnőttként, búvárkodás közben is rájött, hogy a vízben töltött idő jóval több szórakoztató időtöltésnél – valójában ez a tevékenység a pihenés és a feltöltődés természetes módja. A biológus azt írja, hogy a tudóstársaival egyetértésben határozottan javasolják mindenkinek a kék elme elérését, főleg azoknak, akik lelkileg, fizikailag is kimerítő életet élnek.

Mit tud a vízi terápia?

Fotó: Shutterstock

Mit tesz velünk pontosan a blue mind? Csökkenti a stresszt és a szorongást, javítja az általános közérzetet, fokozza a boldogságérzetet, jótékonyan hat a szívre és a légzőszervrendszerre. Nem hiába indítanak egyre több vízi terápiát olyan embereknek, akik súlyos függőségben szenvednek, szorongásos zavarokkal küzdenek, sőt egyre több bizonyíték szól amellett, hogy az autizmus kezelésében is kimondottan hatékonyak ezek a módszerek. Megállapították azt is, hogy a víz közelében való tartózkodás fokozza a kreativitást, javítja a kommunikáció minőségét és segítségünkre lehet a gyász feldolgozásában.

Arra azonban nem árt figyelni, hogy ezek a „terápiás” vizek biztonságosak, tiszták és egészségesek legyenek.

Le a stresszel!

Szintén a tengerbiológus kutatásaiból derült ki, hogy a víz látványa és érintése dopaminnal, szerotoninnal és oxitocinnal árasztja el az agyat – ezek mindegyike a jó érzést keltő hormonok közé tartozik. A tengerpart, az óceán vagy a mozgó víz légköre megemelkedett negatív töltésű ionokat tartalmaz. Ezen ionok hatására az agy felszabadítja a hangulatjavító hormonokat, valamint csökkenti a stresszhormon kortizol szintjét. Az óceánok, folyók, tavak, vízesések, szökőkutak, de még a fürdők és zuhanyzók is nyugodtabbá tehetnek bennünket, javíthatják a közérzetünket és segíthetnek a kreatív gondolatokban. Nem véletlenül születnek a legjobb ötletek zuhanyzás közben.

A kék szín ereje

Fotó: Shutterstock

Miért pont kék elmének hívjuk a jelenséget? Az agy minden színnel szemben a kék színt részesíti előnyben, és a mentális egészségre is ez hat a legjobban. Tökéletes bizonyítékul szolgál az a tény, hogy miután Japánban több pályaudvart kékkel világítottak meg, csökkent az öngyilkosságok száma, ahogyan az Egyesült Királyságban is hasonló eredményeket értek el a peron szélét jelölő kék színnel.

Nyaralás helyett

Igaz, hogy a blue mind megéléséhez a természetes víz a legtökéletesebb, de szerencsére több alternatíva is létezik a nyugodt állapot megteremtéséhez. Például az otthonunkban, munkahelyünkön kihelyezett vizes jelenetet ábrázoló kép vagy tengerparti emléket megörökítő fotó, egy asztali szökőkút, akvárium, de a vízivás is hasonlóan jó, pozitív érzéseket továbbít a testünk számára.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET