4 év után megnyitják a világ  legkedveltebb partszakaszát

A part című film miatt lett híres, de a sok turista annyira tönkretette, hogy 4 évre le kellett zárni.

Fotó: Getty Images

A thaiföldi Maya Bay és az ott élő élőlények a turizmus áldozatai lettek, olyannyira nagy volt a baj, hogy a természetesen ott élő állatok mind elmenekültek onnan, de 4 év alatt visszaszoktak, most pedig korlátozottan látogatható az öböl.

A part című filmet 22 évvel ezelőtt mutatták be Leonardo DiCaprióval. Az alkotásban szereplő, szinte érintetlen PhiPhi-szigeteki partszakasz pedig hirtelen a világ egyik legkeresetebb turistalátványossága lett. Az érdeklődő utazók ekkora tömegére azonban a helyiek nem voltak felkészülve, és örültek a rengeteg turistának.

Milliós nagyságrend

Fotó: Getty Images

Leonardo DiCaprio az A partban

Olyan sokan mentek a Phiphire, mint mondjuk az Eiffel-toronyhoz vagy a Colosseumhoz, több millió turista nézte meg évente Maya Bay-t, naponta 6000 ember látogatott el a híres partra. A vicces az, hogy a filmadaptáció főhőse, Richard a történet szerint pont azért szeretné felkeresni Maya Bay-t, mert irtózik az olyan turistamágnes helyektől, ahova szerinte özönlenek az emberek. 2000-ben, amikor a filmet forgatták már nagyon népszerű és olcsó desztináció volt Thaiföld, de valóban minden utazó ugyanazokat a helyeket látogatta meg, Richard azonban egy természetközeli, titkos helyre vágyott, és a sztori szerint sikerül is megtalálnia.

A tömeg ára

2018-ban (pont a koronavírus első hullámai előtti szezonban) azonban már tarthatatlanná vált a helyzet: a szeméthegyek, az eltűnő szárazföldi és vízi vadállatok és a kihalt korallok miatt a thai kormány úgy döntött, lezárja a partszakaszt és hagyja regenerálódni.

A korallok 90%-a elpusztult a rosszul lehorgonyzott hajók és a strandolók naptejéből kioldódó kemikáliák miatt.

Nem volt könnyű döntés, hiszen a thai turizmust bevételét ez a lépés nagyon lecsökkentette, 2018-ban – amikor még utoljára látogatható volt az öböl – kb. 4, 5 milliárd forintnak megfelelő éves bevételt hozott csak ez az egyetlen látványosság a lakosságnak. Először csak egy évre akarták lezárni a területet, majd meghosszabbították plusz egy évvel, és akkor beütött a világjárvány, így pedig már 4 évig gyógyulhatott a terület. A lezárást követő 6 hónapban visszaszoktak a cápák, a természetvédőknek pedig sikerül 30 000 koralldarabot újraéleszteni, ráadásul egy ritka rákféle is visszatért az öbölbe, amiből 10 éve egy példányt sem láttak már a helyiek.

Nyitvatartás

Az öblöt csak 10-16 óra között lehet majd látogatni, egyórás idősávokban és csak utazázási irodákon keresztül foglalt időpontokban. Egyszerre mindössze 375 ember lehet csak a partszakaszon, és ők is a nem régen megépített sétányon sétálhatnak – ezzel akarják megakadályozni, hogy a partot övező sűrű erdőt újra tönkretegyék a turisták.

AMI MÉG ÉRDEKELHET