Ezt jósolják a magyar utazóbloggerek a turizmus jövőjéről

Ki, hova, mikor, mennyi időre, mennyiért? Mindenkit ez érdekel, ha utazásról van szó...

Fotó: Getty Images

Nehéz megmondani, milyen változásokat hoz 2021 a turizmusban, vannak már irányelvek, például egyes légitársaságok oltási könyvet kérnek majd a repüléshez, egyes országok is igazolással engedik majd csak be a külföldieket. De hogyan hat a járvány az utazás jövőjére? Most azok válaszolnak, akik a legtöbbet jönnek-mennek a világban, azaz az utazóbloggerek.

Tóth Ákos, Utazómajom: Olcsóbb, hosszabb nyaralások

Fotó: Instagram

Ákos a Cook-szigeteken

„Az elmúlt években a repülőjegyek fillérekbe kerültek, a szállások széles kínálata miatt pedig mindenki megtalálta a pénztárcájának és igényeinek legmegfelelőbbet. Eljött az idő, amikor egy egyhetes nyaralás a Balatonnál sok esetben drágább volt, mint két hét Maldív-szigeteki utazás repülővel, egy szerényebb szálláson – meséli Ákos, az Utazómajom alapítója. – Az első hullám után elkezdtek újraindulni a járatok, néhányan el is repültek a közeli tengerpartokhoz, majd jött a második hullám… Mindent összevetve, az alacsony kereslet miatt most olcsóbban jöhetünk ki a nyaralásból, illetve olyan helyeken is élvezhetjük a természetet, ahol korábban a hatalmas tömeg ezt nem tette lehetővé."

Ami jól mutatja közhangulatot: az Utazómajom közönségének 82 százaléka úgy szavazott, hogy egyből elutazik, amint a körülmények rendeződnek. Ákos úgy gondolja, jelenleg biztonságosnak tekinthetők azok a turisztikai célú desztinációk, ahol a belépés feltétele a negatív teszt, illetve az új fertőzöttek száma csökken, vagy legalábbis nem növekszik drasztikusan. Ilyen többek között a Maldív-szigetek, Madeira, Azori-szigetek, Aruba, Bonaire, Egyiptom, Seychelles vagy Mauritius. „Mivel az utazás jelenleg több kényelmetlenséggel jár (tesztek, maszkviselés stb.), célszerű hosszabb időre tervezni" – tanácsolja Ákos.

Kisgyörgy Éva, Travellina: „Előtérbe kerülnek a természetközeli célpontok”

Fotó: Instagram

Kisgyörgy Éva a Zempléni Kalandparkban

„Úgy gondolom, nem az a legnagyobb katasztrófa, ha most egy ideig változtatni kell az utazási szokásokon – kezdi Éva, aki azt meséli, hálás azért, amiért van hol laknia, van mit ennie és egészséges. Azt is elárulja, a tavaszi karantén idején a konyhatündérség fortélyát is kitanulta gasztroblogger barátnőjének köszönhetően. – Utazó bloggerként egy pillanatra sem estem ki a ritmusból. Tavasszal az első heteket csak egynapos kirándulásokkal töltöttem ugyan, de aztán bejártam a fél országot, és részletes kalauzokat írtam Soprontól Egerig, Zempléntől a Vasi-Hegyhátig, kevésbé ismert, de színes régiókról. A közönségem rendkívül hálás ezekért a tartalmakért, és a weblapom forgalma minden csúcsot megdöntött. Én ugyanúgy tudok örülni ezeknek a kirándulásoknak, mint az egzotikus utazásoknak, de azért sikerült kétszer Ausztriába is eljutnom, majd körbevonatoztam Svájcot. A járvánnyal újragondolhatjuk az utazási szokásokat és az élet sok egyéb aspektusát. Az utazást tekintve bizonyára előtérbe kerülnek majd a természetközeli célpontok és a belföldi, vidéki helyek a külföldi városlátogatások helyett. Nagyon remélem, hogy jóval tudatosabban, felelősségteljesebben utazunk majd, szem előtt tartva a környezetvédelmi szempontokat, az állatok védelmét és egymás tiszteletét. A külsőségek, például a mutatós, beállított Instagram-fotók hajszolása helyett pedig remélhetőleg a lassabb és mélyebb utazást, a valós élményeket és emberi kapcsolatokat helyezzük majd előtérbe."

Bérczes Judit, Utazóanya: „Sok hazai helyet fedeztünk fel”

Fotó: Instagram

Judit Szentendrén

„A COVID-helyzetet úgy vészel(t)em át, hogy tervezés nélkül, napról napra élünk. Persze vannak tervek, de azokat lazábban kezelem, mint korábban, hiszen sosem lehet tudni, mi fog történni másnap – meséli Judy, aki férjével és három pici gyerekükkel járja a világot. – Valóban sokat változtak az utazási szokások: a belföld jóval nagyobb figyelmet és hangsúlyt kapott. Mi is sok hazai helyet fedeztünk fel az idén, bár a nyáron még sikerült elutaznunk egy kéthetes montenegrói road tripre, amelyet az utolsó pillanatban alakítottunk át a vírus miatt. Eredetileg repülővel mentünk volna, de végül inkább a kocsi mellett döntöttünk. A gyerekek miatt amúgy is tervben volt az autózós road tripek előtérbe helyezése.

Ugyanakkor most több időm jut feldolgozni a korábbi utazásainkat blogposztok formájában, illetve sok inspirációt merítek más utazóktól a jövőre nézve. És persze remélem, hogy jövő tavasszal enyhül a helyzet, és újra lehet utazni. Ha elkészül az oltás, akkor akár még hamarabb. Aki nagyon nem bír magával, annak azt javaslom, hogy fedezze fel a hazáját. Ezenkívül érdemes blogokat olvasgatni, videókat nézni, tervezgetni a jövőt, álmodozni és készülni, hogy amint lehet, azonnal menni tudjon, aki szeretne.

Szűcs Péter, PetersPlanet: „A szomszéd falu felfedezése is örömet okoz”

Fotó: Instagram

Szűcs Péter Hamvas Béla házának verandáján, Kőhegyen

Péternek nincs oka panaszra, hiszen legutóbb Moszkvában szilveszterezett, onnan Tatárföldre utazott, majd egy hathetes latin-amerikai túra következett Mexikó, Guatemala és Belize felfedezésével. „Pont akkor értem haza Budapestre, amikor kihirdette a WHO a világjárványt – idézi fel. – Az első COVID-hullámot kísérő karanténban a könyvemen kezdtem el dolgozni, egy több kontinensen játszódó családregényen, amely három különböző generációt és kort mutat be." A blogger tehát gyorsan „váltott", aminek eredményét tavasszal már várhatóan a kezünkben is tarthatjuk. De visszakanyarodva az utazáshoz… Mit gondol a jövőről egy olyan ember, akinek az utazás az élete? „A felfedezés örömével ajándékozhat meg akár a szomszéd falu megismerése is. Emlékszem, milyen totális élményt nyújtott, amikor életemben először nem balra, hanem jobbra indultam el a szülői házból, Berettyóújfaluból, hogy felfedezzem az otthonomtól mindössze hat kilométerre lévő Szentpéterszeget. A tiszántúli apró falvak megható vendégszeretetének nagy rajongójaként továbbra is vallom, hogy az embernek meg kell tanulnia nyitott szemmel szemlélni az őt körülölelő világot, így képes lesz arra, hogy a kertjében vagy az utcájában növő virágot is legalább akkora lelkesedéssel szemlélje, mint a trópusi dzsungelek csodáit.

Vigh Bori, Backpacker.hu: „Most itthon maradni jelenti a szabadságot”

Fotó: Instagram

Bori Budapesten

A jövős-menős lánynak, Borinak is nagyban átszervezte az életét a vírushelyzet, de úgy érzi, ennek is megvan az oka. „Az életnek meglehetősen kreatív eszközei vannak, hogy alázatra neveljen bennünket. Tavaly az évtervezőmbe a „Megadás" szót jelöltem meg az év szavának. Akkor még fogalmam sem volt róla, hogy mekkora emlékeztető lesz ez nekem az idén. Az elmúlt időszakban teljesen átalakítottam az életemet, berendezkedtem itthon egy szép lakásba, és belevetetettem magamat az önismeret és önfejlesztés tudományába. Nekem most itthon maradni jelenti a szabadságot, Csongrád például nagy kedvencem lett." Hogy mit jósol Bori folytatásként? „Nem lepne meg, ha visszatérnénk ahhoz az utazáshoz, ahogy régen, még tíz éve jártuk a világot. Amikor sokkal kevesebben voltak úton. Mivel szinte az összes országban elég nagyot kapott a turizmus, beletelik még egy kis időbe, amíg megint zöld teás matcha lattét fognak felszolgálni a rizsföldeken. Már elképesztően kényelemes volt utazni, sok ember nem is lépett ki a komfortzónájából, a helyiekkel egyáltalán nem ismerkedtek, csak ugyanazt keresték, amit otthon megszoktak. Ebben biztosan fogunk változni. Aztán, amint meglesz újból a infrastruktúra, a csapból is laptopozó digitális nomádok fognak folyni – tippeli Bori, aki ha most kalandra vágyik, felpattan a bringájára és felfedezi azokat a kerületeket, ahol eddig nem járt. „Számomra az utazás nem más, mint gyermekként tekinteni a világra: kíváncsisággal és őszinte rácsodálkozással. Lezárás ide vagy oda, egy utazó még a saját utcájában is utazó, ha nem a földet nézi sétálás közben."

AMI MÉG ÉRDEKELHET