Új menedék épült a Großglockneren, 3205 méteren

A régi, közel 70 éves bivakot lecserélték egy modern, 15 ágyas hegyi bokszra.

bivak grossglockner

Fotó: Instagram

Az eredeti bivak, az alumínium-fa épület még 1957-ben épült, ám azóta az időjárás viszontagságai megannyi nyomot hagytak rajta. Épp ezért eljött az idő egy új menedékhely megépítésére!

Kezdjük azzal, hogy mi is az a bivakolás! A francia eredetű szó alatt elvileg a szabad ég alatt alvást értjük, de ma már ez egy kicsit összetettebb szakszó a túrázók, hegymászók körében. A bivak, ha nem is a természet lágy ölén éjszakázást, de egy nagyon egyszerű éjjeli menedéket jelent, ahol veszély nélkül álomra hajthatjuk a fejünket. Ez lehet barlang, tetőfedél vagy egy rozoga faház is. Amikor pedig a vész elhárul, akkor felkaphatjuk a hátizsákunkat és továbbállhatunk.

Ausztria legmagasabb csúcsán, a Großglockneren októberben adták át az új bivakot 3205 méter magasan – az otthonos kis menedék a sziklaszirt szélén "lebeg".

Fotó: Fabio Keck

Ilyen belülről at új alpesi bivak

12 fős profi alpesi építőbrigád dolgozott a modern bivak kialakításán. A 85 000 euróból felhúzott építményt 2-3 nap alatt rakták össze nem is olyan kedvező időjárás mellett (ez az alábbi galériában látszik is). A faházat a hegyet északi oldalról megmászó turistáknak építették, akik az időjárás miatt esetleg szorult helyzetbe kerülnek, a menedék ugyanis tényleg csak arra jó, hogy az erős szél vagy hóvihar elől ide bemeneküljenek a hegymászók. Összesen 15 ágy van a Glockner-bivakban, de végszükség esetén 25 fő befogadására is alkalmas. A régi, 1957-ben épült menedék túl kicsi volt (maximum 8 fő fért el benne), ráadásul az alumínium váza és burkolata teljesen elrozsdásodott, fa részei átnedvesedtek, elrohadtak, az ágyak pedig bepenészedtek az évek során.

A hegyi túravezetők már régóta szorgalmazták egy új menedék megépítését, mert vészhelyzetben nem volt hova behúzódni. Idén azonban végre engedélyt kapott az Osztrák Alpesi Egyesület az új menedék felállítására: a 8 szögletű bivak Helmut Ohnmacht tervei alapján készült. A Salewa outdoor ruházati márka felajánlásából és magánadományozók pénzéből készült építmény nagy előnye, hogy semmiféle ökológiai lábnyomot nem hagy maga után, a természetvédelmi területen épült doboz annyi ideig szennyezte csak a környezetet áttételesen, amíg darabokra szedve helikopterrel felszállították a legközelebbi völgybe.

Az alpesi túravezetők komolyan veszik a menedék védelmét: kérik, hogy ne legyen a ház „parti úti cél", hiszen egy 5 órás mászás után bárki veszélybe kerülhet a hegyen a szélsőséges időjárás miatt a hegyen, és akár az életét is megmentheti a 15 férőhely egyike.

Nézd meg, hogyan épült fel az új bivak összesen 3 nap alatt

Fotó: Fabio Keck

Grossglockneri bivak


Fotó: Fabio Keck

Grossglockneri bivak


Fotó: Fabio Keck

Grossglockneri bivak


Fotó: Fabio Keck

Grossglockneri bivak


Fotó: Fabio Keck

Grossglockneri bivak


Fotó: Fabio Keck

Grossglockneri bivak


Fotó: Fabio Keck

Grossglockneri bivak


Fotó: Fabio Keck

Grossglockneri bivak


AMI MÉG ÉRDEKELHET