Hamarosan sétálhatsz London fölött

A Camden Highline magasvasút helyén lesz a brit főváros látványossága, egy új közpark és sétány.

Illusztráció: Camden Highline

Új látványossággal bővül a turisták között is nagyon népszerű londoni Camden városrész. Részben közösségi finanszírozásból épülhet meg Camden Highline.

A manhattani egykori magasvasút pályáján kialakított High Line parksétány 2009 óta kedvelt látványosság New Yorkban – a brit fővárosban pedig úgy döntöttek, hogy követik a tengerentúli példát. A nyüzsgő piacáról is híres, fiatalos Camden negyedben kezdetben 1,2 kilométer hosszan építik be a szintén használaton kívüli városi magasvasútvonalat – a városrész felett húzódó parktól azt várják, hogy új életet leheljen a kerület közösségi életébe.

Illusztráció: Camden Highline

Ennek megfelelően a projekt közösségi finanszírozással indult, és most, hogy a tervek átmentek az engedélyezési folyamaton, a Camden Highline jótékonysági egyesület összesen további 14 millió font adomány összegyűjtésében bízik, amelyből 2025-ig megépíthető az első szakasz. Ha ez sikerül, akkor további két szakaszt szeretnének parkosítani.

Honnan hova?

Illusztráció: Camden Highline

A Camden Gardens parktól a Royal College utcáig húzódó Camden Highline tervezésében és kivitelezésében számos olyan szakember is részt vesz, akik annak idején a New York-i sétányon is dolgoztak. Ők olyan magasított parkot álmodtak meg, amely erdők, kertek, rétek és sövények ihlette különböző részekből áll. Emellett közösségi terek, szabadtéri osztálytermek és játszóterek is helyet kapnak majd az egykori sínek helyén.

AMI MÉG ÉRDEKELHET