Ezekben az országokban zsebelhetnek ki a legnagyobb eséllyel

Zsebtolvajok mindenhol vannak, ám van néhány ország, ahol érdemes fokozottan figyelni értékeinkre.

zsebtolvaj
Shutterstock

Egy kutatásból kiderült, melyik európai országokban esett a legtöbb ember zsebtolvajok áldozatául. Szerencsére arra is van módszer, hogyan kerüljük ki őket.


Minden évben emberek ezreinek táskájából, zsebéből „tűnnek el” telefonok, pénztárcák és egyéb értékes dolgok. A legtöbb tolvaj ráadásul a turistákat célozza meg, hiszen látszik rajtuk, hogy nyaralásuk alatt jobb dolguk is van, mint folyamatosan a táskájukra ügyelni.

Az attrakciók körül hemzsegnek az emberek, a tömeg pedig kiváló játszóteret biztosít a tolvajoknak. Na de melyik országok viszik a prímet meglovasított értékek tekintetében?

Ahogy arról az Euronews is beszámolt, az utasbiztosítási cégeket összehasonlító Quotezone brit oldal kiadott egy riportot, ahol az európai országokat rangsorolja aszerint, hogy mennyire biztonságosak zsebtolvajlás szempontjából. A besoroláshoz a vállalat minden ország öt legnépszerűbb látványosságának értékeléseit vizsgálta meg, és megnéznék, hányszor említik meg kommentjeikben az értékelők a zsebtolvajokat.

Ne hagyd ki! Ekkor foglald le a jövő évi nyaralást, ha jól szeretnél járni!

Úgy tűnik, a legnagyobb valószínűséggel Olaszországban fognak megszabadítani minket egy-egy értéktárgyunktól.

Az ország legnépszerűbb látványosságainál, azaz a Colosseumnál, a Trevi-kútnál, a Pantheonnál, a milánói dómnál és az Uffizi Képtárnál összesen mintegy 1906 embertől loptak el valamit 2022-ben – legalább is ennyien írtak róla értékelést.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egymillió látogatóból legalább 463 turista esett zsebtolvajok áldozatául, ami pedig egész Európában a legmagasabb értéknek számít.

A második helyen a francia főváros, Párizs áll. A vizsgált legnépszerűbb öt látványosság mindegyike Párizsban található meg. Itt egymillió turistából legalább 283-nak hiányzott valamely értéktárgya.

A harmadik helyet egy meglepő szereplő foglalja el, ez pedig nem más, mint Hollandia. Bár Barcelonának nincs túl jó híre, ha a zsebtolvajokról beszélünk, Spanyolország így is csupán a negyedik helyezést érte el.

A kutatás szerint a legjobb zsebtolvaj-indexszel Írország és Lengyelország rendelkezik, előbbi esetében egymillióból 30, utóbbinál mindössze 18 embertől loptak el valamit a legnépszerűbb látványosságok környékén.

Na de hogyan vértezhetjük fel magunkat az ügyes tolvajok ellen?

Fotó: Shutterstock

Széf

„Igazából bárkit bárhol meglophatnak, a népszerű attrakciók pedig ideális környezetet biztosítanak a tolvajok számára: ilyen helyeken könnyű kiszedni egy pénztárcát vagy egy telefont a táskákból, mivel a turisták el vannak foglalva azzal, hogy megcsodálják az adott nevezetességet. Az olyan látványosságok, mint a párizsi Eiffel-torony vagy a római Trevi-kút különösen közkedveltek a zsebtolvajok között, mert ezeken a helyeken észrevétlenül tudnak mozogni a nagyobb tömegek között”

– magyarázza el Greg Wilson, a Quotezone alapítója és ügyvezető igazgatója.

Wilson azt javasolja, hogy az olyan értékes tárgyainkat, mint például a drágább ékszerek, hagyjuk inkább a hotelszoba széfjében. A cég alapítója szerint továbbá hátizsákok helyett érdemes cipzáros, keresztpántos oldaltáskában útnak indulnunk, hiszen ezeket magunk elé is fordíthatjuk, ilyenkor pedig nem fognak bepróbálkozni a tolvajok.

Ez is érdekelhet: Hivatalos: startol a turistaadó Velencében

„Lehetőleg sose hagyjuk látótávolságon kívül táskánkat, értékeinket, mivel ahhoz, hogy az utasbiztosító adott esetben megtérítse az okozott kárt, elvárja az „alapvető felelősséget” – ha lerakjuk táskánkat a Trevi-kút szegélyére, hogy pár lépéssel arrébb fényképeket készítsünk, aztán pedig a táskának lába kél, nagy valószínűséggel nem fog a biztosító fizetni, mivel nem vigyáztunk felelősen a benne található értékekre.”

– ad Wilson egy másik jó tanácsot.

„Továbbá mindenképpen jelentsük az esetet a rendőrségen, hiszen ez is segít a biztosítás igénylésében”

– tette hozzá.

Ezen felül jó ötlet egy digitális másolatot, szkennelt dokumentumot tartani számítógépünkön a fontos iratainkról, lehetőleg valami online tárhelyen, hogy minden esetben hozzá tudjunk férni.

A „find my phone” alkalmazás letöltése és beüzemelése is javasolt, valamint érdemes beállítani, hogy a képeket, videókat a telefonunk automatikusan feltöltse a felhőbe, mert így megkímélhetjük magunkat attól a kellemetlen helyzettől, hogy évek emlékei is odavesznek azzal, ha ellopják telefonunkat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET