Európa legrövidebb vasútvonala, ami mindössze 3 percet vesz igénybe

1879 óta üzemel.

Az Egyesült Királyságban létezik egy igencsak rövid vasútvonal, ami Birmingham városának külterületén fut végig. A Stourbridge mellékvonalat 1879-ben építették fel, és az első világháború idejét leszámítva azóta is használatban van.


Az Egyesült Királyság közepén fekvő Birmingham külvárosába a kalandvágyó utazók egy különleges élményért látogathatnak el. Itt fekszik ugyanis az ország, és ezzel együtt Európa legrövidebb vasútvonala, a Stourbridge Town mellékvonal.

A Stourbridge pályája mindösszesen 1,2 kilométeren húzódik, és jelenleg csak a ritka, Class 139 típusú szerelvények közlekednek rajta.

A 19. század végén létrehozott vasútpályát eredetileg azért létesítették, hogy a Stourbridge-csatornán keresztül tudjanak rakományokat szállítani, ám mára már kizárólagosan utasszállításra használják – tájékoztat a Daily Mail.

Létezik egy másik különleges vasút is Angliában: Az Egyesült Királyság legmagányosabb vasútállomása, amit csak pár tucat utas használ

A mellékvonal eredetileg két vágányból állt, melyek közül az egyiket teherszállításra, a másikat pedig személyszállításra használták, de a teherszállító vágányt 1965-ben végleg felszámolták.

A szerelvényeket ma a Pre Metro és a West Midlands Railway üzemelteti, akik két ritkaságszámba menő, Class 139 típusú vonatot működtetnek a pályán. Ezeket a Parry People Movers cég készítette, akik olyan közlekedési eszközöket készítenek, melyek úgynevezett lendkerekes energiatárolókat (FES) használnak a vontatási energia tárolására.

Ezek az „önfenntartó villamosokként” körülírt szerelvényeket hibrid módon egy lendkerék és egy LPF (cseppfolyósított propángáz) motor hajtja. A vonal hivatalos honlapja szerint a lendkerék lehetővé teszi, hogy a szerelvények regeneratív fékezést hajtsanak végre, amely során a járművek mozgási energiája fékezéskor összegyűlik, majd gyorsításkor ismét felhasználásra kerül.

Ha a szívesen kipróbálnánk a vonaton éjszakázást: 4 éjszakai vonatút Budapestről, ha hálókocsiban járnád be Európát

A Stourbridge Town és Stourbridge csomópont közötti út mindössze három percet vesz igénybe, és összesen 1,50 fontba, azaz közel 700 forintba kerül.

A szerelvények ráadásul tízpercenként közlekednek, így attól sem kell tartani, hogy lekéssük az adott vonatot.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET