A világ legnagyobb kígyófaját találhatták meg az Amazonas mélyén

anakonda
Shutterstock

Egy kutatócsoportnak sikerült egy eddig még nem dokumentált, óriási anakondafajt felfedezniük az Amazonas mélyén. Beszámolók szerint az új kígyófaj a 7,5 méteres hosszúságot is elérheti, súlya pedig akár az 500 kilogrammot is meghaladhatja, amihez hasonlóval ezelőtt nem találkoztak.


Rekordméretű kígyófajra bukkanhattak az ecuadori Amazonas-vidéken a Queenslandi Egyetem kutatói. Az eddigi ismereteink szerint a világ legnehezebb és leghosszabb kígyója a szintén Dél-Amerikában őshonos zöld anakonda, aminek egyik példánya 8,43 méter hosszúra nőtt, súlya pedig 227 kilogramm környékén mozgott.

A kontinens vizes területein élő kígyókat elsősorban villámsebességükről és óriási erejükről lehet ismerni, a prédák köré tekeredő testükkel ugyanis pillanatok alatt képesek megfojtani áldozatukat mielőtt egészben lenyelnék azt.

Most a kutatóknak az őslakos Waorani törzzsel együttműködve sikerült több példányt is elkapni az Ecuadorban újonnan felfedezett fajból, amit végül északi zöld anakondának (Eunectes akayima) neveztek el.

Még érdekesebb, hogy egy frissen publikált, több évtizedes munkán alapuló kutatás szerint a zöld anakonda és a most felfedezett kígyófaj genetikai szempontból különböznek, az eredmények szerint pedig

az északi zöld anakonda egy teljesen új fajt alkot.

„Szinte felfoghatatlan, hogy mekkorák ezek a kígyók. Az egyik nőstény, amire rátaláltunk 6,5 méter hosszú, de a Waorani törzs tagjai már 7,5 métert meghaladó és több mint 500 kilogrammot nyomó példányokról is beszámoltak”

– idézi a kutatás társszerzőjét, Dr. Bryan Fry-t az Independent.

Egy farkas is rekordokat döntött: Ilyen még nem volt: több mint 1200 kilométert gyalogolt egy szürke farkas Európában

A tanulmány szerint az új faj nagyjából 10 millió éve fejlődhetett ki az eddig már ismert zöld anakondákból, amelytől genetikai szinten 5,5 százalékkal különbözik.

Összehasonlításként: az emberek genetikailag mindössze 2 százalékkal tér el a csimpánzokétól.

A kutatók úgy vélik, hogy a felfedezés kulcsfontosságú az anakondák fennmaradását tekintve, mivel a csúcsragadozók – és persze kisebb társaik is – létfontosságú szerepet játszanak az ökoszisztémák egyensúlyának fenntartásában.

Egy egészséges anakondapopuláció megléte azt jelenti, hogy a helyi ökoszisztémák élénkek, bővelkednek táplálékban és tiszta vízben, míg a kígyók csökkenő száma környezeti problémákra utalna.

Neil valamennyivel kövérebb: Munkába indult, de egy 600 kilós fóka útját állta

Mivel az Amazonas térsége több környezetpusztító jelenségnek van kitéve – például erdőtüzeknek, mezőgazdasági erdőirtásnak –, ezért a kígyók élettere is egyre inkább veszélyben van. Fry szerint különösen sürgős annak a kutatása, hogy az olajszennyeződésből származó petrolkémiai anyagok hogyan befolyásolják ezen ritka kígyók termékenységét és szaporodásbiológiáját.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET