A legmagasabban fekvő magyar település, az elbűvölő Mátraszentimre

Szuper program hétvégén megnézni Mátraszentimrét és szívni egy kis hegyi levegőt!

Páratlan szépségű táj, tiszta levegő, lélegzetelállító panoráma. Ez mind-mind az ország tetején, Magyarország legmagasabban fekvő településén.

Legek Magyarországa

Az emberi természetbe kódolták, hogy rajongjunk a kuriózumokért, a különlegességekért, illetve minden olyanért, ami valaminek a határán van. Nem véletlen, hogy sok olyan cikkel találkozhatunk, amelyekből megtudhatjuk, hogy az egyes magyar településekhez milyen nagy történések, történelemformáló események vagy éppen különleges természeti csodák, építmények kapcsolódnak.

Tudjuk például, hol van Magyarország legészakibb, legkeletibb, legdélibb és legnyugatibb városa is, így Gönc, Csenger, Siklós és Szentgotthárd földrajzi elhelyezkedéseikből kifolyólag különleges helyeknek számítanak, amelyekről mindig beszélni fognak.

Ezen nem mindennapi helyek sorába tartozik Heves megye egyik kis községe, Mátraszentimre is a maga 481 lakosával, ugyanis ez a helység az ország legmagasabban fekvő települése.

​Felfedezett üdülőhely

A település 750-835 méter magasan fekszik, az eredetéről pedig a mai napig megoszlanak a vélemények, az viszont biztos, hogy első lakosai üvegfúvással kezdtek el foglalkozni, az alapanyagot pedig a környező erdők biztosították a számukra.

A Mátra mint kedvelt üdülőhely csak a trianoni békediktátum után kapott egyre hangsúlyosabb szerepet a magyar turizmus történetében az elvesztett felvidéki üdülőhelyek miatt. Az 1930-as években kezdtek szállodákat építeni a területen, illetve ekkor építették a környék egyik ikonikus épületét, a Három falu templomát is, amely nevét onnan kapta, hogy Mátraszentimrétől, Mátraszentlászlótól és Mátraszentistvántól is azonos távolságra fekszik.

Mátraszentimre tulajdonképpen több kicsi, egymástól szétszórtan elhelyezkedő településrészből áll, a község legmagasabban elhelyezkedő része, Galyatető. Az is magyar rekord, hogy a település legmagasabban és legalacsonyabban fekvő területe között 85 méter szintkülönbség van.

Mátraszentimrén található az ország egyik legszebb panorámájú kilátója is, a Galya-kilátó amelynek a tetejéről akár Kárpátok legmagasabb hegyvonulatáig, a Magas-Tátráig is elláthatunk. Az építmény, amely a 955 méter magas Péter hegyesén áll, számos nemzetközi díjat is elnyert az évek során.

AMI MÉG ÉRDEKELHET