Egy új jelentés szerint ezek a legjobb úti célok a nyugdíjasok számára

Nyugdíjasként sem kell lemondanunk az utazásról.

nyugdíjas utazás

Az idősebb utazók sokszor más szempontokat tartanak fontosnak, mint fiatalabb társaik. Egy tanulmány összegyűjtötte azokat a városokat, amelyek a leginkább felkészültek a nyugdíjas vendégek fogadására.


A WHO szerint 2030-ra a Föld minden hatodik embere 60 év fölötti lesz, ráadásul egy tavalyi közvélemény-kutatás szerint az 50 év fölöttiek 62 százaléka tervez utazást a közeljövőben, amire sok turisztikai vállalkozás nincs felkészülve.

Az viszont jól látszik, hogy a turisztikai iparág is egyre jobban figyel a nyugdíjas vendégek igényeire.

Egy tanulmány nemrég utánajárt annak, mely városok számítanak a legjobb úti célnak a nyugdíjasok szempontjából – mutatja be az eredményeket a Forbes. A szerzők számos releváns szempontot vizsgáltak az összeállítás elkészítésekor, többek között a tömegközlekedés kiépítettségét, az egészségügyi ellátás minőségét vagy éppen a demográfiai helyzetet – nem biztos ugyanis, hogy a nyugdíjas turisták egy egyetemi városban érzik a legjobban magukat.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Ezekben az európai országokban a legjobb a nyugdíjas élet

Mint kiderült, a kutatás szerint a nyugdíjasok Törökország legnagyobb városában, a 15 milliós Isztambulban érezhetik a legjobban magukat.

A szakértők elsősorban a gazdag programkínálatot emelték ki, de jó értékelést kapott a város egészségügyi ellátása is. Mindenképpen pluszpont, hogy a török metropolisz látványosságai – a Hagia Sophia vagy éppen a Kék Mecset – gyalog is könnyen megközelíthetőek – a helyiek vendégszeretetéről nem is beszélve.

A tömegre viszont érdemes felkészülni: Eddig az élmezőnyben sem volt, tavaly viszont ebbe a metropoliszba érkezett a legtöbb turista

Mark König / Unsplash

A híres Hagia Sophia

A második helyre Athén került: a görög főváros lakóinak 22 százaléka 65 év feletti, így sok, kifejezetten nyugdíjasoknak szóló program elérhető. Ha jobb lenne a görög egészségügyi rendszer, Athén Isztambult is megelőzte volna, így azonban nem árt az óvatosság a turisták részéről.

A görög szigeteket is érdemes felfedezni: Mamma Mia! Görög szigetek, ahol bárki dalra fakadna a nyáron

Fotó: Constantinos Kollias / Unsplash

Az Akropolisz kihagyhatatlan Athénban járva

A dobogó alsó fokát Róma foglalta el: az olasz főváros szintén sok programot kínál nyugdíjas vendégek számára, de jó helyezését annak is köszönheti, hogy a szakértők szerint kifejezetten gyalogosbarát, legfőbb látnivalói ugyanis nem esnek túl messzire egymástól.

Ha már Rómában járunk: A sziklacsúcsra épített olasz művészfalu, ami Rómától alig 50 kilométerre rejtőzik

Fotó: David Köhler / Unsplash

A turistacélpontok gyalogosan is könnyen megközelíthetőek Rómában

A kelet-európai régió, úgy tűnik, igencsak vonzó a nyugdíjasok számára: a top 10-be Tallinn, Vilnius, Riga és Prága is bekerült.

Ez is érdekelhet: Jókora nyaralási támogatást ad a nyugdíjasoknak Spanyolország

Íme, a teljes rangsor:

  1. Isztambul
  2. Athén
  3. Róma
  4. Bangkok
  5. Tallinn
  6. Vilnius
  7. Prága
  8. Riga
  9. Berlin
  10. Helsinki

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET