5 film, amitől azonnal kedvet kapsz az utazáshoz

A következő filmek már rengeteg nézőt inspiráltak, bizonyára a te bakancslistádhoz is hozzátesznek majd.

film nomadok foldje
Fotó: Fórum Hungary

Egy jó film rengeteget adhat: érzelmeket indít el és álmodozásra késztet, hatása egy egész életre meghatározó lehet. Most olyan mozikat ajánlunk, amelyek láttán rögtön lefoglalnád a repülőjegyedet a következő nyaralásra. Ha gyerekkorodban a 80 nap alatt a Föld körül című mese közben végig arról álmodoztál, bárcsak ott lehetnél Willy Foggal, akkor jó hírünk van! Bárhova elutazhatsz, csak szervezés és idő kérdése!

Kőgazdag ázsiaiak

Fotó: Warner Bros. Entertainment Inc.

A Crazy Rich Asians (2018), vagyis a Kőgazdag ázsiaiak New Yorkból indul, de valójában egy tökéletes szingapúri utazási film. Egy Rachel Chu (Constance Wu) és szerelme gazdag családja közötti konfliktus körül forog a történet: a férfi eltitkolja a barátnője előtt, hogy hazájában az egyik legáhítottabb agglegény, ráadásul az ország egyik leggazdagabb családjának tagja. A pár egy esküvőre érkezik Szingapúrba... Te csak dőlj hátra és figyeld a városi „díszletet".

A legjobb film, ha vonz Ázsia, és szeretnéd látni a kontinens másik oldalát, amit hátizsákos turistaként nem tapasztalnál.

Mielőtt felkel a Nap

Fotó: Castle Rock Entertainment

A Mielőtt felkel a Nap (Before Sunrise) egy ikonikus szerelmes film, ami egy egész generációt ragadott magával – ha eddig nem láttad, mindenképp pótold be, és nézd meg az egész Mielőtt-trilógiát. Az 1995-ös film történetének egy magyar szála is van: két idegen találkozik egy budapesti vonaton. Jesse (Ethan Hawke) azt tervezi, hamarosan hazarepül az Egyesült Államokba, míg Céline (Julie Delpy), a fiatal végzős egyetemista diáklány Párizsba tart. A srác arra kéri a francia lányt, hogy hagyják a fenébe a terveiket, szálljanak le Bécsben, és töltsék együtt az éjszakát. Persze az éjjeli andalgásból hatalmas szerelem lesz... Ezek után a következő kiruccanásod valószínűleg Bécsbe vezet majd.

A legjobb film, ha szereted a nem csöpögős, romantikus sztorik és az utazás tematika kombinálását.

Utazás Darjeelingbe

Az Utazás Darjeelingbe (The Darjeeling Limited, 2007) egy tragédia köré épül: a 3 elhidegült testvér (Adrien Brody, Owen Wilson, Jason Schwartzman) elveszíti édesapját, majd a temetés után egy évvel az egyik fivér szeretné összehozni a családot. A fivérek felszállnak egy The Darjeeling Limited nevű indiai vonatra, és megkezdik az utazást, ahol közös spirituális kalandban van részük. Ahogy az Wes Anderson filmjeiben lenni szokott, csodálatos képi világot és remek színészi alakításokat láthatunk fanyar humorral fűszerezve.

A legjobb film, ha káprázatos képekre, vibráló színekre vágysz, és nem vagy rest szimbólumokat fejteni.

A nomádok földje

Fotó: Fórum Hungary

A Nomádok földjében (Nomadland, 2020) nem a csillogó Amerikát ismerhetjük meg, de a szabadságot és a természeti szépségeket magunkba szívhatjuk. Keserédes történet, ami megmutatja, hogy a magánynak milyen sok árnyalata létezik, de mégsem feltétlenül boldogtalan, aki egyedül utazik. A történet: Fern (Frances McDormand) elveszítette az állását a nevadai Empire városában, és úgy dönt, eladja a holmijait, vesz egy furgont, átutazza az országot, ezalatt pedig alkalmi munkákból tartja fenn magát.

A legjobb film, ami az utóbbi években készült a szóló utazásról.

Csajos utazás

Fotó:

Irány New Orleans, csak haverokkal! A Csajos utazás (Girls Trip, 2017) nem egy bonyolult történet, azonban szuper a hangulata: négy barátnő, Regina Hall, Queen Latifah, Jada Pinkett Smith és Tiffany Haddish New Orleansba utaznak bulizni. A tánc, a zene, a karnevál és város hangulat magával ragadó, minden filmkockában megjelenik New Orleans színes kultúrája és izgalmas történelme. Ha Amerika a bakancslistádon van, akkor nem hagyhatod ki ezt a várost, és persze akkor már ezt a filmet sem.

A legjobb film, ha könnyed sztorira vágysz, és szeretnél látványos, hangulatos körítést hozzá.
AMI MÉG ÉRDEKELHET