Végtelen luxus: a világ legfényűzőbb vonatútjai

Luxus a köbön.

luxusvonat
Shutterstock

Bár a vonatok sokaknak csupán egyszerű tömegközlekedési eszközöknek számítanak, világszerte egyre több olyan járat közlekedik, ahol az utazók luxuskörülmények között szelhetik át az adott régió tájait. Egy friss felmérésben most annak jártak utána, hogy mely luxusvonatok kínálják a legfényűző élményt.


Az Euronews számolt be a Slingo szerencsejátékokkal foglalkozó cég luxusutazásokkal foglalkozó kutatásáról, melyben a vonatos utak mellett a légi közlekedés résztvevőit is egy egytől tízig terjedő skálán osztályozták.

A rangsoroláshoz olyan tényezőket vettek figyelembe, mint például a kabinok és az ágyak mérete és elosztása, a globális keresési trendek, valamint az adott járattal meglátogatható úti célok száma.

Mindezek alapján a legmagasabb értékelést a dél-afrikai Rovos Rail érte el, aminek a tízből 9,21 pontot sikerült begyűjtenie. A helyezéshez nagyban hozzájárult az, hogy a vállalat luxusjárataival akár 10 különböző országba is eljuthatnak az utazók, de a kabinok minősége, valamint a gasztronómiai lehetőségek területén is jól teljesített. A #RovosRail ezen felül 11 ezernél is több Instagram-poszt alatt jelent meg, így a keresettségi mutató is magasan áll.

Ha pénztárcabarátabb lehetőségekben gondolkoznánk: Olaszország 3 napban: így utazz be 11 ezer forintért egy-egy régiót vonattal

A második helyezést egy észak-indiai társaságnak, a Palace on Wheels-nek ítélték oda, amely végül 6,80-as pontszámmal végzett. Habár a céggel csupán egyetlen országon át lehetséges utazni, a vonatokkal számos ikonikus látványossághoz el lehet jutni. A Palace on Wheels járatain utazóknak 12,9 négyzetméteres Deluxe szobák állnak rendelkezésükre, de a legnagyobb ágyakat is itt találhatók – a Super Deluxe ajánlat keretében ráadásul egy privát idegenvezetőn keresztül egy tigrisszafariban is részt vehetnek a Ranthambore Nemzeti Parkban.

Harmadik helyen 5,96-os pontszámmal is egy indiai vállalat helyezkedik el, mégpedig az északi, illetve a déli régiókban tevékenykedő Deccan Odyssey. A fedélzeten a legfényűzőbb kabinokkal találkozhatnak az utazók; az elnöki lakosztály például a maga 19 négyzetméteres területével, külön társalgójával és privát fürdőszobájával nem hagy maga mögött kívánnivalót. A Deccan Odyssey-n is a vendégek rendelkezésére áll egy személyes sofőr és egy privát idegenvezető.

Érdekesség, hogy a toplistán szereplő legtöbb luxusvonat Ázsia kontinensét érinti, ám azért Európának is sikerült beférkőznie a top10-es listába.

Közülük az egyik, a csupán 50 vendéget szállító Danube Express az ötödik helyen végzett, ezzel az utazók 18 különböző országba tudnak eljutni. A másik európai társaság a skót Royal Scotsman a 10. helyen végzett. A klasszikus eleganciát megjelenítő járatok maximum 10 kocsival közlekednek és Skócia vadregényes tájain haladnak keresztül.

Az éjszakai vonatozás is jó móka: Idén nyáron is mehetünk éjszakai vonattal az Adriára, ezt érdemes tudni a járatról

A top10-es lista így néz ki:

  1. Rovos Rail – Afrika
  2. Palace on Wheels – Ázsia (India)
  3. Deccan Odyssey – Ázsia (India)
  4. Maharaja’s Express – Ázsia (India)
  5. Danube Express – Európa
  6. Golden Eagle – Eurázsia
  7. Belmond Andean Explorer – Dél-Amerika (Peru)
  8. Royal Scotsman – Európa (Skócia)
  9. Blue Train – Afrika
  10. Orient Silk Road Express – Ázsia

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET