Megválasztották 2023 legjobb európai légitársaságát

A ranglistát a World Travel Awards állapította meg.

Air France
Shutterstock

Az 1993-ban létesített World Travel Awards minden évben díjazza a turizmus és a vendéglátás szektorainak tagjait. A légitársaságok mellett turisztikai nevezetességeket, autókat, hajós utazásokat, utazási irodákat, illetve szállodákat is értékel.


2023. szeptember 29-én a World Travel Awards harmincadik születésnapját ünnepelte Grúziában. A Batumi városában tartott gálán a legjobb légitársaságok mellett számos másik kitüntetést is kiadtak.

A díjakat kontinensenként osztják ki, Európa legjobb légitársasága idén a francia Air France lett.

A szavazás online történik, és azt egy egész éves kommunikációs kampány előzi meg. A szavazatok a turizmusban dolgozó, képzett vezetőktől, illetve a „fogyasztóktól” (tehát hétköznapi emberekről) érkeznek. Míg a fogyasztók egy-egy szavazattal bírnak, addig a szakemberek által leadott voksok súlyozottan, duplán számítanak. Ezt követően azért, hogy biztosítsák egyes szavazok validitását, a voksokat egy belső ellenőrzésnek vetik alá.

Fotó: Daniel Eledut / Unsplash

Az Air France egyik járata

Az Air France vezető alelnöke, Fabien Pelous már a tavalyi, „Európa legjobb légitársasága – turistaosztály” díjának megnyerése után mesélt jövőbeli terveikről. Pelous ekkor az ügyfélélmény javítását, illetve annak fejlesztését emelte ki, mint fő cél.

A légitársaság úgy tűnik, betartotta ígéreteit, ugyanis idén három díjat is hazavitt az Air France. Ezek az

  • Európa vezető légitársasága 2023;
  • Európa vezető légitársasága – első osztály 2023; illetve az
  • Európa vezető légitársasági márkája 2023 címek voltak.

Ez is érdekelhet: Európának nincs párja: a világ 20 legszebb falvából 12 a kontinensen található

Az Air France szerint 2022-ben mintegy 83 millió utast szállítottak járataikon. A tavalyi év második negyedében összesen 386 millió eurós (majdnem 150 milliárd forintos) bevételt generáltak, mely jóval meghaladta az előző év ugyanezen időszakában mért értéket.

A sikereket csak tovább fokozza, hogy az „Európa vezető légitársasága 2023” kitüntetés megnyerése óta a légitársaság bejelentette: az Air France lesz a Párizsban megrendezett 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok hivatalos partnere.

A második helyezést Európában az angliai székhelyű British Airways szerezte meg, a bronzérmet pedig a Madridban székelő Iberia vihette haza.

Akármennyire is ügyfélbarát az Air France, a skiplaggingot náluk se próbáljuk ki: Nem jött be a népszerű utazási hack, le kellett mondania a spanyol nyaralását

A teljes ranglista így néz ki: 

  1. Air France
  2. British Airways
  3. Iberia
  4. Icelandair
  5. KLM Royal Dutch Airlines
  6. Lufthansa
  7. SAS Scandinavian Airlines
  8. Swiss International Air Lines
  9. Tap Air Portugal
  10. Turkish Airlines.
Akit érdekelnének a World Travel Awards által kiadott díjak, az a nyerteseket ezen a linken, kategóriák szerint tudja megtekinteni őket.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET