A világ leghosszabb autópályája, amit soha nem fejeztek be

Azért így is megépült 30 ezer kilométernyi útszakasz.

A pánamerikai autópálya a Nazca-sivatag területén - Peru, Dél-Amerika, Fotó: Shutterstock

A pánamerikai autópálya grandiózus projektként indult, de a mai napig nem fejezték be: az út felénél tátong egy 100 kilométeres „lyuk”. Ha a környezetvédőkön múlik, ez a jövőben is így marad.

Nem egyértelmű, melyik a világ leghosszabb autóútja. A vonatkozó Guinness-rekord birtokosa a pánamerikai autópálya (Pan-American Highway), de akadnak más jelentkezők is a címre – róluk később.

A Pánamerikai főútvonal ötlete 1923-ban fogalmazódott meg az amerikai döntéshozók fejében –írja FLScience. A hivatalos indoklás szerint a grandiózus projekt arra hivatott, hogy kibékítse egymással a korábban gyakran ellenségeskedő népeket. Ugyanakkor már kezdetben felmerült a gyanú, hogy az Amerikai Egyesült Államok elsősorban gazdasági okokból erőlteti az autópálya megépítését – a bírálok szerint az ország valódi célja az volt, hogy elárassza exporttermékeivel Latin-Amerika piacait.

Ez is érdekelhet! A 106 kilométer hosszú autóút, ahol egy hiba is végzetes lehet

Fotó: Shutterstock

Az útvonal a Csendes-óceán partjainál Peruban

Akárhogy is, 1924-ben megszületett a harmincezer kilométeres autópálya létrehozásáról szóló egyezmény, melyet 14 ország (az Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Bolívia, Kanada, Chile, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Kolumbia, Mexikó, Nicaragua, Panama és Peru) írt alá.

Az említett 14 országon áthaladó autóút Alaszkát kötötte volna össze egybefüggően egészen Argentína déli csücskéig.

A tényleges építkezés azonban lassan haladt. Nixon elnök az 1970-es években ugyan ígéretet tett az autópálya mihamarabbi befejezésére, de az a mai napig nem készült el teljesen:

Panamában hiányzik 160 kilométernyi útszakasz, ez az úgynevezett Darién-rés.

Hiába ajánlotta fel az Egyesült Államok, hogy finanszírozza a hiányzó szakasz megépítését, a projekt nagy ellenállásba ütközött a környezetvédők részéről. Szerintük ugyanis az autópálya befejezése tönkretenné a környék biodiverzitását.

Ráadásul az itt garázdálkodó fegyveres milíciák és drogbandák miatt egyébként sem lenne veszélytelen az építkezés.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk! Európa lélegzetelállító országútja az „ezer tó földjén”

Fotó: Shutterstock

Ha egyszer sikerül betömni a rést, a pánamerikai főútvonal további Guinness-rekordokat is besöpörhet – jelenleg ugyanis a 14 500 kilométeres ausztráliai Highway 1 birtokolja a leghosszabb egybefüggő autóútnak járó címet.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET