A gyönyörű trópusi ország, ahol mindenki 55 évesen mehet nyugdíjba

Ez a világ legalacsonyabb nyugdíjkorhatára.

idős nyugdíjas nyugdíj
Az Indiai-óceán partján fekvő Srí Lanka buja erdőivel, homokos tengerpartjaival és gazdag élővilágával leginkább egy mesebeli helyszínre hasonlít: a varázsát pedig a helyiek is ki tudják élvezni, hiszen az országban már 55 évesen lehetőségük van az embereknek arra, hogy felhagyjanak a munkával.


Sigirya, Srí Lanka – Fotó: Dylan Shaw / Unsplash

Srí Lanka biztosan sok utazó bakancslistáján szerepel, hiszen az ország tele van szebbnél szebb természeti látványosságokkal. Ilyen például az UNESCO világörökségekhez tartozó, Oroszlánsziklaként ismert Sigiriya bazaltképződménye. A dzsungelből kimagasló palotakomplexumhoz összesen 1200 lépcső vezet fel, teljes bejárásához pedig több órára is szükségünk lesz.

De egy nemzetközi szinten is jelentős elefántrezervátum, leopárdoknak otthont adó nemzeti park, teaültetvények és persze trópusi strandok tömkelegére is bukkanhatunk területén.

Fotó: Dylan Shaw / Unsplash

Srí Lankán sokan a turizmusból élnek, ám nekik sem kell nagyon sokáig dolgozniuk, hiszen a világon ebben az országban a legalacsonyabb a nyugdíjkorhatár: a helyiek már 55 éves korukban átadhatják a stafétát.

Érdekesség, hogy míg a nyugati társadalmakra az elöregedés a jellemző, addig Srí Lankán ezzel nincsen gond.

Néhány szektorban – például az orvosi területeken – ugyan a nyugdíjkorhatár kitolódik 65 évre, de a legtöbb szakmában tevékenykedő felnőttek ennél jóval korábban befejezhetik a munkát.

Spanyolországban az állam segít a nyugdíjasoknak utazni: Jókora nyaralási támogatást ad a nyugdíjasoknak Spanyolország

Koh Phi Phi Don, – Thaiföld Fotó: Sebastian Pichler / Unsplash

Hasonló a helyzet Thaiföldön is, ám az Express szerint az egyre inkább elöregedő népesség miatt a hatóságok itt egy ideje gondolkoznak azon, hogy felemelik a határt. A két országon kívül csak pár nemzet lakosai olyan szerencsések, hogy 60 éves kor előtt nyugdíjba vonuljanak.

Annapurna, Nepál – Fotó: Raimond Klavins / Unsplash

Indonéziában és Nepálban például 58 évesen, Bangladeshben pedig 59 évesen már letehetik a munkát.

Ugyanakkor Indonéziában a kormány programja szerint minden harmadik évben egy évvel megemelik a korhatárt – a tervek szerint így végül 65 éves korra tolódik majd ki 2043-ban a nyugdíjkorhatár. Nepálban is emelésen gondolkoznak, a portál információ szerint minimum 60 évre.

Na de hol érezhetjük magunkat a legjobban? Kijött a jelentés: ezekben az európai országokban a legjobb a nyugdíjas élet

Fotó: Julia Vivcharyk / Unsplash

A legrosszabbul Görögország, Izland, Izrael, Olaszország, Dánia és Norvégia lakosai járnak, ugyanis 67 évvel ezen országokban szükséges a legtovább dolgozniuk a helyieknek.

Magyarországon ez a szám jelenleg 65 éven áll, ám a becslések szerint a jövőben ez folyamatosan emelkedhet.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET