Holi, a színek indiai fesztiválja képekben

Ez a hindu ünnep a világ legszínesebb látványossága.

holi india
Fotó: Shutterstock

India legismertebb ünnepe a holi, a színek fesztiválja. A holdnaptárhoz kötődő rendezvényen a hinduk máglyával űzik el a gonoszt, majd színes festékporokat szórva ünneplik Krisna győzelmét. Nézd meg a látványos képeket, hogy megtudd, milyen egy ilyen festékdobálós, spirituális ceremónia! Idén március 8-ára esik a démonűző esemény.

A fesztivál pontos időpontja változik, de mindig február-márciusra esik, hiszen ilyenkor ünneplik a hinduk a tél végét, és a tavasz közeledtét. Idén március 8-án szórják tele egymást és az utcákat színpompás porokkal India számos pontján. A holi családi ünnep is, ilyenkor a családtagok meglátogatják és köszöntik egymást, majd együtt vonulnak az utcára – itt kerül elő a sok színes por, majd lelocsolják egymást vízzel is, hogy a „színwellness" teljes legyen; mi pedig örüljünk a látványos képeknek. Érdekesség, hogy a holi alatt a szigorú vallási szabályokat és társadalmi konvenciókat meg lehet szegni, valószínűleg ez az, ami igazán felszabadulttá teszi a ceremóniát és az ünneplőket. A holi ezen kívül a családi és baráti kapcsolatok megújításának szimbóluma is, amikor lehetőség van a konfliktusok lezárására, a kapcsolatok új alapokra helyezésére.

Elő a vízipisztollyal és a vízibombával!

Nem egyszerűen palackból vagy slaggal locsolkodnak ilyenkor a hinduk, hanem vízipisztollyal lövöldöznek, vagy vízzel töltött lufikkal dobálják egymást. És nemcsak ismerősöket, rokonokat, barátokat, hanem idegeneket is. Ha tehát a holi idején utazol Indiába, az ünnepre ne a legszebb ruhádat vedd fel, kivéve, ha pont utazási szuvenírként szeretnéd majd őrizgetni a festékes ruhadarabjaidat!

Nézd meg a képgalériánkban, milyen látványos a holi-színkavalkád!

Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


AMI MÉG ÉRDEKELHET