Ezek a kutyafajták élnek a legtovább egy új kutatás szerint

Segítség lehet a leendő gazdiknak.

kutyák, kutya

Általánosságban a kutyák várható élettartamát 10-13 év közé teszik, ami emberévekbe átszámítva nagyjából 60-74 évet jelent. Egy friss brit kutatás most annak járt utána, hogy mennyiben befolyásolja a kutya fajtája befolyásolja-e az átlagéletkorukat.


Az IFL Science mutatta be Scientific Reports tanulmányát, melyben a kutatócsoport 150 kutyafajta több mint 580 ezer egyedét vizsgálta meg annak érdekében, hogy kiderítsék, melyik típusok vannak kitéve a legnagyobb veszélynek a korai halálozás tekintetében.

Míg az emberek körében a várható élettartamot ábrázoló táblázatok mára már rengeteg faktor alapján jelenítik meg az adatokat, addig a kutyák esetében nem tiszta, hogy vannak-e befolyásoló tényezők. Így a tanulmány nemcsak azért bír nagy jelentőséggel, mert nagyon nagy mintával dolgozott, hanem azért is, mert ehhez hasonló tudományos kutatás eddig még nem létezett.

A brit kutatók összesen 584 734 kutya adatait vetették össze, amelyekhez 18 különböző forrásból jutottak hozzá.

Ezek közé tartoztak például a tenyésztőktől, az állatorvosoktól, a kisállat-biztosítóktól, az önkéntes szervezetektől és a tudományos intézetektől szerzett adatok is.

És azt tudtad, hogy Terjed az új utazási forma: ingyen szállást kaphatunk, ha kutyaszittelünk?

Fotó: Alvan Nee / Unsplash

A felmérésben résztvevő kutyák között 155 fajtatiszta vagy minősítetten keresztezett fajta, 284 732 már elhunyt, valamint további 299 847 kutya szerepelt.A fajta, a nem, a születés dátuma és az elhunyt állatok esetében a halálozás időpontja minden esetben szerepelt az adatok között.

A fajtatiszta állatokat méret (kicsi, közepes, nagy) és fejforma (rövid orrú, közepes orrú, hosszú orrú) alapján kategorizálták. Ezt követően a kutatók minden kategóriára külön-külön, valamint a keresztezett csoportokra vonatkozóan is megállapították a várható élettartam mediánját. Végül pedig a várható élettartamot a nem, a méret és a fejforma minden egyes kombinációjával is kiszámították.

Ezt olvastad már? 5 kutyabarát európai város, ahol kedvencünket is szívesen látják

Mire jutottak?

Fotó: Ivan Louis / Unsplash

Az eredmények azt mutatták, hogy a fajtatiszta kategóriában a kistestű, hosszú orrú nőstény kutyák esetében a legmagasabb a várható élettartam: az ő medián élettartamuk 13,3 évre tehető.

A laposabb fejű fajták medián élettartama 11,2 évre jött ki, és az látszik, hogy az ilyen kutyák 40 százalékkal nagyobb eséllyel élnek rövidebb életet, mint például a spánielekhez hasonló, közepesen hosszú orral rendelkező társaik.

A 12 legnépszerűbb fajtatiszta kutyatípus az adatbázisban szereplő fajtatiszta egyedek több mint felét tette ki, ezen típusok közül a labradorok medián élettartama 13,1, a jack russell terriereké 13,3, a cavalier king charles spánieleké pedig 11,8 évre jött ki.

Fotó: Oleksandra Bardash / Unsplash

Általánosságban az volt látható, hogy a fajtatiszta egyedeknek magasabb a várható medián élettartama (12,7 év), mint a keresztezett fajoknak (12 év). Ezen felül a nőstény állatok egy picit jobban teljesítettek (12,7 év) a hímekhez (12,4 év) képest.

Az egyre népszerűbbnek számító laposfejű fajtához tartozó egyedeknél – így például a bulldog típusúaknál és a mopszoknál – jóval több egészségügyi problémával találkoztak, mint társaiknál: az egyik leggyakrabban előforduló probléma lélegzést befolyásoló brachycephal obstruktív légúti szindróma (BOAS) volt. Ennek a betegségnek a tünetei közé tartozik a túlhevültség, a nehézlégzés, a mozgás elutasítása, az öklendezés, az alvászavar és a gyomor-bélrendszeri panasz(ok) is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET