A legújabb boldogságriport szerint továbbra is északon a legjobb az élet

Magyarországon viszont továbbra sem vidámkodunk.

boldogság, barátok, zene

Finnország immár hetedik éve őrzi első helyét a világ legboldogabb országaként, miközben az Egyesült Államok és Németország évről évre hátrébb csúszik a ranglétrán – derül ki az ENSZ által támogatott éves indexből.

A március közepén közzétett World Happiness Report az első olyan jelentés, amely korcsoportok szerinti külön rangsorokat tartalmaz, és a világ egyes részein a fiatalok alacsony boldogsági pontszámát mutatja. A 15-24 éves korcsoport (Z generáció) tagjai bár önfeledtnek tűnnek fotóikon, a felmérés szerint sokakat zavar az oktatás helyzete, egyesek klímaszorongók, míg mások a gazdasági nehézségek miatt aggódnak.

Ez is érdekelhet! Meglepő eredmények: ebben az országban isszák a legtöbb alkohol

A felmérés összesen hat mutató alapján rangsorolta az országokat. A GDP és a várható élettartam mellett azt vizsgálják még, hogy az adott ország polgárai mennyire hozhatnak szabadon döntést a saját életükre vonatkozóan, mennyire érzékelik a korrupciót, mennyire stabil a szociális helyzetük és milyen mértékben nagylelkűek.

Az első helyet Finnország szerezte meg magának, de északi szomszédai mind előkelő helyen végeztek: Dánia a második, Izland a harmadik, Norvégia pedig a hetedik hellyel büszkélkedhet.

Afganisztán továbbra is az utolsó, 143. helyen pihen, de sereghajtó Libanon, Lesotho, Sierra Leone és Kongó is.

A riportot összeállító szakértők fontosnak tartották rámutatni, hogy a rangsor hároméves átlaga gyakran tompítja az adott évben bekövetkező kataklizmák hatását.

Fotó: Helena Lopes / Unsplash

Az idei az első alkalom, hogy az USA és Németország is kiesett a top 20-ból. Azonban Európa összességében jól teljesít, a legjobb 20 helyből 14-et elfoglalva.

Magyarország pedig az idei rangsorban az 56. helyen végzett.

Íme a teljes lista:

  1. Finnország
  2. Dánia
  3. Izland
  4. Svédország
  5. Izrael
  6. Hollandia
  7. Norvégia
  8. Luxemburg
  9. Svájc
  10. Ausztrália
  11. Új-Zéland
  12. Costa Rica
  13. Kuvait
  14. Ausztria
  15. Kanada
  16. Belgium
  17. Írország
  18. Csehország
  19. Litvánia
  20. Egyesült Királyság

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET