Különleges vezetett séták és izgalmas helyek New Yorkban

Azoknak is van programtippünk, akik már többször is jártak a Nagy Almában.

Fotó: Shutterstock

Nem régen írtunk bővebben arról, milyen ünnepi látványosságokat érdemes megnézni New Yorkban, milyen programokat válasszunk, hogy magunkba szívjuk a karácsonyi feelinget. A cikksorozat második részében pedig nem kifejezetten adventi programokra kalauzolunk el a metropoliszban, de ezekkel színesítheted az utazást.

A legtöbb embernél az első New York-i látogatás során eldől: vagy egy életre beleszerelmesedik a városba, vagy értetlenül nézi, mások hogy tudnak rajongani ezért a zajos, koszos, első blikkre barátságtalannak tűnő metropoliszért. A látogatók többsége az első csoportba sorolódik, és még el sem indul haza, amikor már a következő utat tervezgeti. De mit lehet csinálni, amikor már minden kötelező nevezetességen túl vagyunk, azaz áthajóztunk a Szabadság-szoborhoz, felmentünk az Empire State Building tetejére, lefotóztuk magunkat a Wall Street bikájával és andalogtunk egyet a Central Parkban? Összeállításunkban most olyan érdekességeket gyűjtünk össze, amelyek garantáltan izgalmasak New York „haladó” rajongóinak is.

Revolution Store

New Yorkban elég különlegesnek kell lenni egy üzletnek ahhoz, hogy kitűnjön a többi közül, de az Evolution Store megugorja ezt a szintet. Itt ugyanis nem ruhákat, szuveníreket, élelmiszert vagy elektronikai cikkeket lehet vásárolni, hanem bekeretezett pillangókat, állatkoponyákat, őskövületeket és egyéb természettudományi furcsaságokat.

Cím: 687 Broadway, a 3. és 4. utcák közt

The Seaglass Carousel

Fotó: Shutterstock

The Seaglass Carousel

Manhattan Battery Parkjába leginkább csak azért mennek le a turisták, hogy ott szálljanak hajóra a Szabadság-szobor felé. Pedig 2015 óta van itt egy új, zseniális látnivaló is: a tenger alatti hangulatot felidéző körhinta! Az üveggyapotból készült 30 hal valamelyikébe bárki beülhet, és úgy érezheti magát, mint a tenger mélyén. A projekt an- nak állít emléket, hogy itt, a Battery Parkban volt korábban a New York Aquarium, mielőtt a jelenlegi helyé- re, Coney Islandre költözött.

Cím: Battery Park, a Water és State utcák találkozásánál

Trinity Palace Bar & Restaurant

A Trinity Place bárja egy olyan helyiségben kapott helyet, amely korábban banki trezorként üzemelt. A századfordulón, egész pontosan 1904-ben épült bankot Andrew Carnegie építtette, és az itt kialakított trezor a kor legnagyobbja, legerősebbje volt. Szokatlan módon mindkét végére ajtót építettek, méghozzá egyenként 35 tonnásakat.

Cím: 115 Broadway

Punkklubból ruhabolt

A Bowery 315 alatt állt a punk legendás koncerthelyszíne, a CBGB, amely 2006-ban zárt be. Jelenleg egy divatáruüzlet van a helyén, de megőriztek sok graffitit és ereklyét. A falakon poszterek sorakoznak, eredeti falfestésrészletek, hangfalak szerteszét, az eladótér közepén pedig színpad, rajta dobfelszerelés – minden részlet őrzi a múltat.

Cím: 315 Bowery

Az igazi Micimackó

A Bryant Park egyik oldalán áll a városi közkönyvtár méltóságteljes épülete, ahol 2021 szeptemberében nyílt meg a Treasures (Kincsek) című állandó és ingyenes kiállítás. A gyűjtemény sztárja az a maci, amelyet C. R. Milne kapott 1921-ben az első születésnapjára a londoni Harrods áruházból, és amelyhez idővel más játékfigurák is csatlakoztak. E játékok – Karinthy fordításában Micimackó, Malacka, Füles, Bagoly, Nyuszi és társai – inspirálták apját, A. A. Milnét, hogy 1926-ban megírja a Winnie-the-Pooh-t.

Cím: 476 5th Avenue, Bryant Park

IZGALMAS VEZETETT SÉTÁK A NAGY ALMÁBAN

Fotó: Shutterstock

Central Station

A Graffiti őshazája
Bár a graffiti világszerte elterjedt, és eredete több száz évre nyúlik vissza, a modern kori graffiti szülőhazája New York, méghozzá annak metróhálózata. Gabriel Schoenberg, a Grafftours alapítója Brooklynba és Manhattanbe szervez néhány órás sétákat, s ezek során nemcsak egy gyorstalpalót kapnak a résztvevők a graffiti kialakulásáról, irányzatairól és művészeiről, de a túra- vezetők segítségével rábukkannak a műfaj legérdekesebb darabjaira is.

A jazz nyomában
Gordon Polatnick maga is sokáig dzsesszklubot vezetett New Yorkban, de jó pár éve már csak turistákat visz a kedvenc helyeire, a Greenwich Village és a Harlem legjobb klubjaiba. Míg a Village szórakozóhelyeire önállóan is könnyen beülhetünk, a Harlem eldugott helyeihez nagyon hasznos Polatnick cégénél, a Big Apple Jazznél befizetni egy sétára.

Metrótúrák
New Yorkban sokan metróznak, de kevesen tudják, hogy a város 486 metrómegállója közül már mintegy 250 büszkélkedhet művészeti alkotással. A közlekedési vállalat 1985 óta kifejezetten erre a célra különíti el árbevételének 1 százalékát. A Bronxban született Darryll Reilly NYC Subway Tour vállalkozása kifejezetten ezek felderítésére szervez többórás metrós túrákat, amelyek során mintegy tucatnyi állomáson mutatja be a legizgalmasabb alkotásokat.

Szöveg: Kisgyörgy Éva

AMI MÉG ÉRDEKELHET