7 szemkápráztató könyvtár a Földön, ahol a végtelenségig olvasgatnánk

A könyvmolyoknak garantáltan tetszeni fognak a cikkben szereplő helyszínek.

könyvtár
Shutterstock

Az olvasni vágyók világszerte válogathatnak a könyvtárak kínálatából, hiszen a legtöbb településen azért még ma is fellelhető legalább egy könyvtár. Annak ellenére, hogy könyvtárakba a legtöbbször a tudásvágy irányít minket, létezik a Földön pár olyan bibliotéka is, amit nem csak a kínálat miatt érdemes meglátogatni.


Az admonti kolostor könyvtára – Ausztria

Fotó: Shutterstock

Az ausztriai Admont települése leginkább a több mint ezeréves múltra visszatekintő bencés rendi apátságról híres, ám a barokk épület ennél többet is rejt magában. Itt található ugyanis a világ egyik legnagyobb kolostori könyvtára, mely tele van freskókkal és szobrokkal. A könyvtárban több mint 200 ezer könyv közül válogathatnak a látogatók.

Vasconcelos Könyvtár – Mexikó

Fotó: Shutterstock

A Biblioteca Vasconcelos könyvtárában úgy érezhetjük magunkat, mintha egy furcsa, futurisztikus helyen lennénk. A Mexikóvárosban található épület az ország egyik legjelentősebbjének számít, gyűjteménye közel 600 ezer könyvből áll.

A 28 méter magas épületben az acélszerkezetek dominálnak, és a könyvek mellett újságok, multimédiás terem, konferenciaterem és zeneterem is helyet kapott. A látássérülteknek is jó választás, hiszen számukra egy külön Braille-termet alakítottak ki.

Stadtbibliothek – Németország

Fotó: Shutterstock

Vannak, akik a hagyományos stílust preferálják, de olyanok is, akik már sokkal nyitottabbak a modern építészet felé. Az viszont vitathatatlan, hogy a Stuttgart városában található központi könyvtár egy igazi mesterműnek számít. A koreai Eun Yuong Yi által tervezett, kilencemeletes épületben könyvek ezrei várják a látogatókat, de egy konferenciaterem és persze egy gyerekrészleg is kialakításra került.

Egyes repülőterek építészei is kitűnő munkát végeztek: Bárcsak tovább maradhatnánk: íme a világ 5 legszebb repülőtere 2023-ban!

A Trinity College könyvtára – Írország

Fotó: Shutterstock

A dublini egyetem könyvtárának építésébe még az 1700-as években kezdtek bele, és itt található például a 9. századból származó Book of Kells kódexe, melyet az ír nemzeti örökség egyik legjelentősebb emlékének számít.

Az Irish Tourism szerint a könyvtár polcait összesen több mint 4,5 millió könyv tölti fel, ami nem is meglepő, hiszen az ír kiadók törvényileg kötelezettek arra, hogy minden kiadott könyvből legalább egy példánnyal ellássák a könyvtárat.

A Sankt Gallen-i kolostori könyvtár – Svájc

Európa egyik legrégebbi könyvtárának a svájci kolostor épületén belül található könyvtár mondható, melyet még az 1700-as évek közepén építették fel. Az épület 1983 óta világörökségi helyszínnek számít, ráadásul itt található a világ egyik leggazdagabb középkori gyűjteménye. A barokk épület polcait 170 ezernél is több könyv díszíti.

Temetőkből is vannak olyanok, melyek az egyediségükről híresek: 5 különleges temető, ahol nem a megszokott látvány fogad minket

Starfield Könyvtár – Dél-Korea

Fotó: Shutterstock

A Szöulban található Starfield Könyvtárban több mint 50 ezer könyvbe és többszáz magazinba olvashatnak bele a látogatók. A könyvtár érdekessége, hogy egy plázában helyezkedik el, valamint tele van forgatható művészeti alkotásokkal.

Ha pedig a föld alá is lenéznénk azért, hogy furcsa dolgokat lássunk: Nem csak barlangászoknak: 5+1 különleges föld alatti látványosság

A Tienji-pavilon könyvtára – Kína 

A Tienji-pavilon Kína keleti partvidékén fekvő Ningbo városában található. A Tienji-pavilon könyvtára az ország egyik legidősebbjének számít, melyet még a Ming-dinasztia idejében, az 1500-as évek közepén hoztak létre. A könyvtár mai állománya nagyjából 300 ezer kötetből áll. A csodálatos könyvtárat egy park veszi körbe, mely tavai egyfajta biztonsági funkciót is ellátnak: esetleges tűzeset során víztartalékként szolgálnak.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET