Közösségi app a magyaroknak Amerikában

A Jenki Huszár applikációban minden magyar vonatkozású hely fent van.

magyar amerikai applikacio
Fotó: Profimedia

Gulyást, rétest vagy kürtős kalácsot szeretnél enni New Yorkban, vagy Bostonban szeretnél találkozni magyar származású amerikaiakkal, esetleg magyar koncertek érdekelnek egy texasi városban? A Hello HuGo Jenki huszár elnevezésű alkalmazása magyar gasztronómiai, kulturális és történelmi spotokat ajánl Egyesült Államok-szerte.

Fotó: Jenki Huszár

A Hello HuGo az amerikai magyar szervezetek bevonásával született meg, az appot a washingtoni székhelyű Hungary Foundation fejlesztette. „Mi, magyarok, több száz éve hozzájárulunk Amerika fejlődéséhez, szinte nincs olyan szeglete az USA-nak, ahol ne találnánk magyar lábnyomokat" – állítja Smith Lacey Anna, az alapítvány vezetője. "A „jenki huszár" app indulásának apropója a '48-as forradalom és szabadságharc ünnepe, jelentősége pedig a világjárvány idején különösen aktuális, hiszen a kényszerűen izolálódott egyéneknek, családoknak, csoportoknak nagy szüksége van az összetartozás élményére. Bár az utazás egyelőre korlátozott, HuGo segít abban, hogy most legalább virtuálisan megtaláljuk egymást."

Az applikáció már több száz magyar vonatkozású helyet jelölt meg, a kaliforniai kürtőskalács készítőtől a Washingtoni Nemzeti Katedrális, Bossányi Ervin magyar festő-iparművész által készített ablakáig, a magyar származású Róth Imre (Emery Roth) által tervezett ikonikus New York-i felhőkarcolótól (St. Moritz Hotel) egy Pennsylvaniában található autentikus magyar tanyáig vagy egy dobos torta „lelőhelytől" Kossuth Lajos valamelyik szobráig. Hogy milyen mélységű az applikáció információs adathalmaza? Az alkalmazás az elmúlt 250 év magyar emlékeit és a ma létező magyar vonatkozásait igyekszik feltérképezni.

Közösségépítés amerikai magyarok között a Hello HuG applikációval:

youtu.be

HuGo: Find All Things Hungarian in the US
AMI MÉG ÉRDEKELHET