4 közel-keleti úti cél, ha már unod, hogy minden Dubajról szól

A legtöbben radar alatt vannak.

Qaboos nagymecset, Maszkat, Omán
Shutterstock

Ha a Katarban tartott 2022-es labdarúgó-világbajnokságot nem számoljuk, turisztikai szempontból a Közel-Keleten a legtöbb szó Dubajról esett. Ha már unalmas, hogy a csapból is a luxusváros folyik, mutatunk pár közel-keleti nyaralóhelyet, amikben érdemes lehet gondolkodni a jövőben.

Omán

Shutterstock

Maszkat, Mutrah Corniche, Omán

Az Omán-öböl partján fekvő fővárosban, Maszkatban még a karácsonyi-szilveszteri időszakban is a strandon élvezhetjük a napsütést – mindössze 15 percre a repülőtértől.

A Chedi Muscat gyerekmenüjével és családi medencéjével tökéletes szállás a kisgyermekesnek, nagyobbakkal viszont már érdemes a Six Senses Zighy Bay-ben szobát foglalni: egy elegáns szálloda vízi sportokkal, búvárközponttal, törökfürdővel és szaunával.

Ugyanitt a standprogramokon túl egy hagyományos Dhow-hajókiránduláson is részt vehetünk a Marina Bandar Al Rowdha kikötőből. Szinte kötelező kipróbálni az éjszakai csillagnézést és a tevelovaglást a Wahiba Sandsban, a szabályos homokdűnék óceánjában.

Ez is érdekelhet: 10 úti cél, amit „rejtett kincsnek" emlegetnek, pedig már rég nem az

Béreljünk fel egy helyi sofőrt (körülbelül 50 ezer forintért, kizárólag a szállodán keresztül), és tegyünk egynapos kirándulást Maszkat környékén, amiből nem hiányozhat a tömjénillatú Mutrah Souq piac felfedezése sem.

Egy biztos: egy kis szervezéssel egy tökéletes őszi nyaralást lehet összehozni ebben az apró közel-keleti országban.

Kuvait

Shutterstock

Kuvaitváros

A fenti képen jól látszik a Kuwait Towers, ami Kuvait fővárosának (Kuvaitváros) legnépszerűbb látványossága, az apróbb gömb formában pedig egy forgó, panorámás étterem kapott helyet.

A torony alatt ráadásul egy vízipark várja a gyerekeket és felnőtteket, ezért ha családdal nyaralunk, akár ez a park is lehet a bázisunk.

Az apró közel-keleti ország nem hívogat annyi látnivalóval és programmal, mint a többi szomszédja, de nyugalma és jó klímája miatt érdemes Kuvaitban megfontolni akár az őszi szünetet is majd.

Olvasd el ezt is! Ha maradt benned lendület: 5 rövid európai nyaralás az utószezonra

A modern város azért megőrzött néhány olyan kulturális örökséget, ami miatt szeretünk keletre utazni: remek bazárok, gyönyörű mecsetek, és persze a helyi gasztronómiát is érdemes végigkóstolni.

Izrael

123rf

Jeruzsálem

Izraelbe az év bármely szakában érdemes utazni, elképesztően sok programmal, látványossággal és múzeummal találkozhatunk. És bár messze nem olyan puccos, mint az „olajországok", sokak szerint egy sokkal érdekesebb és tartalmasabb élményt gyűjthetünk az országban.

Azért készüljünk fel, hogy országszerte sok katonával lehet találkozni, illetve a pénteki naplementéttől szombat estig minden zárva van a sabbat miatt.

Emellett Izraelben tilos lefotózni a katonákat és a rendőröket, ezért tartsunk be minden előírást, mert nagyon szigorúan veszik. Ezért sehol ne hagyjunk őrizetlenül csomagot, táskát, mert hamar ott lehetnek a katonák, hogy megvizsgálják a tartalmát.

Ha az első napon megszoktuk a körülményeket, akkor indulhat a felfedezés: mindenképp nézzük meg Tel Aviv óvárosát és Jeruzsálemet, és próbáljunk meg beiktatni egy fürdőzést a Holt-tengeren is!

Bahrein

Shutterstock

Manáma

Bahrein szigetország a Perzsa-öbölben, a fő szigete (erről a szigetről nevezték el az országot) nagyjából akkora, mint Budapest, a fővárost egy út köti össze a szaúd-arábiai Dammámmal. Az ország lakossága 1,5 millió fő, a város egyszerre modern és hordozza az ősi hagyományokat.

Ne hagyd ki! A Föld 5 kék zónája: mit tudnak, amit mi nem?

A látványosságokra elég 1-2 napot szánni, a maradék időt érdemes a tengerparton sütkérezve tölteni. Két világörökség van az országban, az egyik az ősi gyöngyhalászatnak állít emléket a Perzsa-öbölben, míg a másik látványosság a bahreini erőd , egy régészeti lelőhely ahol már a bronzkorból származó leleteket is találtak.

Bahrein szintén tökéletes arra, hogy elszökjünk otthonról, és feltöltődjünk egy kis napsütéssel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET