A hegyvidékes francia sziget, ahol Európa egyik legszebb vonatútja kanyarog

Egy egyhetes bérlet 50 euróba, azaz kevesebb mint 20 ezer forintba kerül.

korzikai vonat
Korzikai vonat az Eiffel-hídon - Fotó: Shutterstock

Korzika meredek sziklákkal, homokos tengerpartokkal és történelmi városokkal díszített szigetét évente megközelítőleg 3 millió turista látogatja meg. Közülük sokan autót bérelve járják be a vadregényes vidékeket, ám arról kevesebben tudnak, hogy az U Trinicellunak („kis vonatnak”) becézett vonattal ugyanilyen könnyen el lehet jutni a sziget látványosságaihoz.


A korzikai Trinicellu vasúthálózata három főbb parti települést, a nyugati Ajacciót, az északnyugati Calvit, valamint az északkeleti Bastiát köti össze. Az útvonal első része még 1888-ban nyitott meg, majd az évek során olyan magaslati helyekre is elvezették, mint például a citadellájáról ismert Corte.

A vágányokon régebbi és modernebb szerelvények is közlekednek, melyekkel utazva 32 sziklába vájt alagúton, illetve 52 hídon vagy viadukton keresztül járhatjuk be Korzika tájait.

Fotó: ShutterstockVágányok Calvinál

A vonatnak összesen 49 megállóhelye van, amik közül az egyik végállomás, Ajaccio, Napóleon szülővárosának számít. A császár 1769-es születését követően évekig élt itt, a Bonaparte család villáját pedig a mai napig meg lehet látogatni egy kiállítás keretében.

Isola del Giglio szigetét is megéri meglátogatni: Az apró toszkán üdülősziget, amit az olaszokon kívül alig ismer valaki

A Franciaországhoz tartozó sziget déli felén található Bonifaciót elsősorban nyüzsgő kikötőjéről és középkori citadellájáról ismerik. A 13. században épült Bastion de l’Etendard épületében egy, a település történelmét ismerterő múzeum is helyet kapott, a sziklafalba faragott, 187 fokból álló „aragóniai király lépcsőin” pedig egészen a tengerig lejuthatunk.

Kelet felé haladva Porto Vecchio városánál is érdemes megállni, amit akár hajóval is megközelíthetünk. Ezt követően észak felé tartva eljuthatunk Bastiába, ahol múzeumok, templomok és persze strandok sokasága várja a látogatókat.

Egy kis természetjáráshoz érdemes ellátogatni Korzika 350 ezer hektáron húzódó regionális natúrparkjába, aminek területe nagyjából a sziget 40 százalékát teszi ki. Ezt akár Calvi településéről is megközelíthetjük, ahol olyan építészeti látványosságokat látogathatunk meg, mint a Calvi-katedrális vagy a Szent Mária templom.

A történelem iránt érdeklődők Ragusát is szeretni fogják: Az elragadó szicíliai város, amit teljesen helyrehoztak egy földrengés után

Emellett egy kis fürdőzésért becélozhatjuk a sziget legnépszerűbb tengerpartját, a vöröses sziklákkal határolt Palombaggiát, de említésre méltó még a Sperone, a Cupabia, a Rondinara, a Roccapina, a Mare e sole, a Saleccia, a Bodri, a Santa Giulia és a Cala Achiarina is.

(Forrás: BBC, Express)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET