Túrázz át Korzikán!

Kéthetes hegyi túra Európa egyik legszebb szigetén – ezt tudja a GR20.

Fotó: Getty Images

Van, akinek élete nagy kalandja, másnak izzasztó kikapcsolódás vagy a határok megtapasztalása. A GR 20 egy középhegységi trekking útvonal, vagyis olyan hosszútávú túra, amelyhez nem kell speciális felszerelés vagy tudás, de azért nem teljesen mindegy, milyen hegyi előélettel bírunk.

Nekem való?

Illusztráció: Wikimedia

Minimum 10, de inkább 15 nap távol a civilizációtól, az időjárásnak és a mikroklímának kitett, ám kétségtelenül gyönyörű hegyi tájakon. Legalább 10 kilós hátizsákkal, brutálisan köves talajon, folyamatosan fel-le, fel-le haladva. Bár sziklamászó tudásra hivatalosan nincs szükség, jó pár láncos szakaszon kell felmászni és leereszkedni, amelyek néha kitett, vagy tényleg nagyon meredek, sziklás részeken vezetnek.

Korzika szigetét északról déli irányba szeli át a túra, amelyet hagyományosan két részre osztanak: a kövesebb, meredekebb északi szakaszra, és a könnyebb, de melegebb, néhol kitettebb déli részre. A GR 20 bármelyik irányból teljesíthető, sőt, északról, a klasszikus kiindulóponttól nézve 90 km-nél, Vizzavonánál ki is szállhatunk a buliból, itt ugyanis könnyen elérhető a vasúti közlekedés. De bármerről is indulnánk, nem árt a hegyi túratapasztalat, a minimum közepes állóképesség, egy nagy adag kalandvágy, illetve tisztességes felkészülés fejben és tudásban.

Infók a GR 20-ról:

Fotó: Profimedia


Elnevezés: Grand Randonnée 20

Helyszín: Korzika, Calenzana – Conca között

Táv: 182 km

Pozitív szint: 10 500 m

Menedékházak: 14

Beszélt nyelv: francia

Menetidő: átlagosan 11–15 nap

Szállásfoglalás: pnr-resa.corsica

Szállást kérnék!

Az alvás nyilvánvalóan központi szerepet játszhat a túra teljesítésében. Az egyes napi szakaszok úgy vannak felosztva, hogy ha szeretnénk, minden éjszakát menedékházban (refuge) tölthetünk. Ehhez azonban előre kell foglalni, és ki is kell nyomtatni a foglalást. A menedékházak május végétől október elejéig fogadják ellátással a túrázókat, de a szezon június végétől szeptember elejéig tart alapvetően, ezen az időtartamon kívül a hegyi ösvényeket belepheti a hó.

A menedékház alatt jellemzően matraclágert és pottyantós vécét kell érteni, minimális meleg vizes lehetőséggel. Ha kevésbé kedveljük ismeretlen lábak igen közeli társaságát, vagy érzékenyek vagyunk 25 másik ember horkolására, akkor a menedékház mellett lehetőségünk van saját vagy bérelt sátorban aludni. A cövekeket, mondjuk, nyugodt szívvel otthon hagyhatjuk, mert azokat a köves talajon általában egyáltalán nem lehet leszúrni. Persze a cipelt súly miatt nem mindegy, hogyan döntünk, a lényeg, hogy priorizálni kell, mi a fontosabb: minél könnyebb zsákkal szeretnénk menni, vagy nagyobb intim zónára van szükségünk? Akármelyik mellett döntsünk, egy meleg hálózsákra mindenképp szükségünk lesz.
A menedékházak közvetlen környezetén kívül tilos a vadkempingezés. Ettől függetlenül van, aki mégis így tesz, de ha valamilyen okból vadkempingezni kényszerülnénk, semmiképp ne hagyjunk magunk után nyomokat. Tüzet gyújtani amúgy is tilos az erdőtűz veszélye miatt, de nyilván semmilyen szemét, hulladék nem maradhat utánunk a természetben.

A refuge-ken kívül hegyi tanyák, bergerie-k is találhatók egy-két ponton, és három hotel is nagyjából útba esik.

Eszem-iszom, de hol?

Fotó: Getty Images

Tradicionális korzikai sajt

A durva mászások és ereszkedések mellett sokaknak az étkezés jelenti a nagy kihívást. Az nyilvánvaló, hogy sem nagyobb boltok, sem készpénzautomaták nem esnek útba. Ha mégis kitérőt kellene tennünk, az a legtöbb helyen akár félnapi járásba is belekerülhet. A menedékházakban befizethetünk meleg ételre, és ezt érdemes is kihasználni, főleg, ha előtte tájékozódunk, hogy mi lesz a menü. Emellett ugyanitt általában kapható csoki, levespor, szárított gyümölcs, keksz és még néhány hasonló élelmiszer: alapvetően olyan dolgokat tárolnak, amelyek kibírják a napközbeni gyakran 40 fokos hőséget… Ráadásul ezeket az élelmiszereket részben helikopterrel, részben gyalog juttatják a helyszínre, így nem csoda, hogy az áruk is ehhez igazodik.

Picike bolt több helyen is elérhető, így például Col de Vergióban és Vizzavonában, illetve a bergerie-k saját készítésű kecske- és juhsajtot, vagy épp sonkát, kolbászt árulnak.
Az árak miatt a legtöbben nagyobb mennyiségű szárított vagy porított élelmiszert cipelnek magukkal, és ezt variálják a friss meleg ételekkel – a pénztárcájuktól függően. Vizet minden menedékháznál lehet szerezni, néhol útközben is, de ha legeltető állattartással találkozunk a közelben, akkor mindenképp fertőtlenítsük a természetes vizet tablettával.

Hátamon a házam

Fotó: Getty Images

Ami a nehézség a túrában, az az egyik legnagyobb vonzereje is. Mivel nemigen botlani ott civilizációba, mindent magunkkal kell cipelni. Szó volt már a hálózsákról, és ha saját sátrat cipelünk, akkor matracra is szükségünk lesz (a bérelthez adnak), továbbá vinni kell az enni- és innivalónkat.

Ezeken kívül olyan ruházattal kell számolni, amely védelmet nyújt a 40 fokos, tűző napon, és a hirtelen lecsapó esőben-viharban is. A hegyekben éjszakára lehűl az idő, hiába gyalogoltunk a legnagyobb hőségben napközben. A kütyüket leginkább hagyjuk otthon, mert sem áram, sem WiFi nincs túl gyakran, és ezek felesleges súlyok. Tájékozódni térkép, és az amúgy jól felfestett piros-fehér jelzések alapján lehet.

Ne hagyjuk otthon a gázfőzőt, a bicskát, a gyufát, a fejlámpát, a vízfertőtlenítő tablettát, és vigyünk egy jól összerakott elsősegélycsomagot. Számíthatunk gyomorproblémára, vízhólyagra, horzsolásokra, bokaficamra, napszúrásra, leégésre. Ezeket persze meg is lehet előzni, de ha mégsem sikerül, nincs minden sarkon orvosi rendelő.

A túrabot is hasznos társ lehet, és nem árt, ha a hátizsákunkon van előre kialakított hely a tárolására. A bankkártyát nyugodtan elfelejthetjük a túraútvonalba való beszállástól a kiszállásig, így mindenképp tartsunk magunknál elegendő készpénzt. Ahogy a túracipőnk, úgy a hátizsákunk is legyen bejáratva, és vigyünk magunkkal váltószandált – egyrészt a pihenés idejére, másrészt a vízhólyagok esetén életmentő lehet.

A technikai ruházat, a jobb minőségű felszerelés lehetővé teszi, hogy jóval kisebb súllyal induljunk útnak. Ráadásul ezek az anyagok gyorsabban száradnak, így kisebb darabszámot is tisztán tudunk tartani mosással. Az élményünket erősen befolyásolja majd a cipelt súly, emiatt érdemes megfontolni például a sátorbérlést is.

Költségek

  • Az oda-vissza útra annyiféle lehetőség közül lehet választani, hogy lehetetlen becsülni. Ha esetleg komppal kelnénk át a szigetre, akkor minél előbb vesszük a jegyet, annál olcsóbb. Az is megfontolandó, hogy attól tegyük függővé az észak-déli vagy déli-északi irányú haladást, hogy melyik repülőtérre tudunk a legolcsóbban eljutni.
  • Az éjszakai szállások árai a menedékházakban 7–18 euró között lehetnek attól függően, hogy saját vagy bérelt sátorban, esetleg bent szeretnénk-e aludni.
  • Az étel ára változó, de akár négyszer drágább is lehet a normál francia árnál. 500 euró készpénz tehát jó, ha van nálunk.
  • Ezenkívül a biztosítást sem érdemes megspórolni, hiszen egy kisebb baleset után sem tudunk kilométereket gyalogolni a nehéz terepen.

Kötelező kitérők

Kenuval a Fango-völgyben

Fotó: Getty Images


A GR 20 után mindenki megérdemel némi vizet és árnyékot… Ebben a csodálatos, védett völgyben számos természetes medencében áztathatjuk megfáradt tagjainkat, és kenut is bérelhetünk, hogy azzal járjuk be a Fango-deltát.

Strandolás Porto-Vecchióban

Fotó: Getty Images


Itt található a világ egyik leggyönyörűbb strandja, de a kisváros körüli valamennyi fürdőhely is lélegzetelállító. Fehér homok, zafírkék víz, lassan mélyülő, védett öböl… Ha nem túrázni készültünk volna, már ezért is megérné Korzikára utazni.

Ha Korzika, Napóleon

Fotó: Getty Images


Ajaccióban találjuk Bonaparte rezidenciáját, amely ma múzeumként várja a látogatókat. Ha ennyi épp elég a kultúrából, itt is felfrissülhetünk csodálatos strandokon, vagy bejárhatjuk a félszigetet, de a városban sem fogunk unatkozni: látogassunk el például a Foch téri piacra!

AMI MÉG ÉRDEKELHET