Ritka vendég: pelikánt fotóztak a Körös-Maros Nemzeti Parkban

pelikán
Illusztráció - Fotó: Shutterstock

Rózsás gödény bukkant fel a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét területén. Bár a Kárpát-medencén belül is gyakori fészkelőnek számított egy időben ez a pelikánfajta, a kontinentális állomány elterjedése mostanra a Duna-deltába és a Fekete-tenger partvidékének egyes részeire szorult vissza.


A rózsás gödények egyik különlegessége, hogy költési időszakban alapvetően fehér színezetű tollaik rózsaszínre váltanak – nevüket is innen kapták. Ez a nagytestű vízimadár utoljára pont 20 évvel ezelőtt, 2004-ben járt hazánkban, ráadásul akkor is a Kis-Sárrét területén pihent meg.

Az idén március elején Magyarországra tévedt példányt egy szántóföldön, a Biharugrai-halastavak közelében sikerült lefotóznia egy, a környéken dolgozó traktorosnak.

Az énekes rigók is itt vannak: Újra dalolnak az erdők: megjöttek az énekes rigók

A nemzeti park weboldalán megjelent beszámoló szerint a pelikán nem egyedül érkezett a területre, 11 fehér gólya társaságában sétálgatott, akikhez valószínűleg már korábban csatlakozott.

A rózsás gödény – közeli rokonához, a borzas gödényhez hasonlóan – a 19. század közepéig hazánkban fészkelt. A folyószabályzások, valamint a mocsarak lecsapolása azonban elűzte ezt a madárfajt Magyarországról, felbukkanása azóta csak alkalmi jellegű.

Ez is érdekelhet:Felbukkantak az első vonuló partimadarak a Körös-Maros Nemzeti Parkban

A rózsás és a borzas pelikánok fészkelőhelye mostanra lekorlátozódott Délkelet-Európára, valamint Közép-Ázsiára – ezeknek a területeknek is leginkább a mocsaras folyótorkolatait preferálják. Hatásukat hazánkra azonban jól jellemezi, hogy két térségbeli település, Biharugra és Sarkad címerét is pelikán díszíti.

AMI MÉG ÉRDEKELHET