Kirándulási tippek a hosszú hétvégére

A nemzeti ünnepet a természetben is megünnepelhetjük, nem igaz?

Fotó: Shutterstock

Ígérjük, olyan kirándulásokat mutatunk, amelyek pont kellemesen fárasztanak el, éppen csak annyira, hogy utána az egész család jól aludjon, de azt is elmondhassuk magunkról, hogy a 4 napos hétvégén mozogtunk kirándultunk is. Lássuk, merre érdemes indulni a napokban!

Gyerekbarát Visegrád

Fotó: Facebook

Melyik gyerek tudna ellenállni egy olyan kirándulásnak, amelynek a végpontja vagy jutalma egy kiadós bobozás? A Visegrádi-hegységvulkáni eredete és a Duna közelsége miatt az ország egyik legváltozatosabb túraterepével bír. A csodás szurdokokkal tarkított egykori királyi székhely a vadászok kedvence is volt, a középkortól egészen a 20. század közepéig főúri vadászatokat tartottak errefelé, ami miatt a mezei turisták számára sokáig tiltott volt ez a környék.

A vár és a körülötte elterülő erdő, a vár alatti játszótér tökéletes egésznapos program, a környéken lehet biciklizni is, ha már jó az idő és nincs sár. A Visegrádi Bobpályát a Nagyvillám-hegyen találjuk, igaz, általában zsúfoltabb, mint a többi pálya az országban, hiszen ez a legnépszerűbb a bobosok körében. Az erdei bobpálya 700 méter hosszú, de a kanyarok messze vannak, úgyhogy van idő kitalálni hol fékezzünk és hol gyorsuljunk fel.

Látáványos

Fotó: Facebook

A libegőzést sosem lehet megunni, és külön öröm, ha a az első tavaszi napokon még süt a nap is és nem fázunk a levegőben. A Lillafüredi Libegőpark lélegzetelállítóan szép tájon fut, a 606 méter magas Jávorhegyre szállítja a felvonó a kirándulókat, a libegőpálya hossza 1080 méter. A környéken kellemes túrát tehetünk a Fátyol-vízesésig, ha pedig különleges szállásra és kényeztetésre vágyunk, akkor a kultikus, felújított Palotaszálló a legjobb hely a maradásra.

Tengerszem-kereső

Fotó: Instagram

Béka-tó

Kevésbé ismert tény, de egykor, nem is olyan rég, számtalan tengerszem bújt meg a Budai-hegységben. Ezek nagy része a csatornahálózat kiépítésével a 60-as évekre eltűnt, a legnagyobb, a Béka-tó azonban agyagos talajának köszönhetően még ma is megvan. Ez a túra sorra veszi a közelében lévő kilátókat és egy kiváló vadállat-megfigyelőpontot is. Ez a kirándulás a fővárosiaknak is közeli, könnyen, pár óra alatt megtehető táv, ha szeretnének egy délután jó levegőn tölteni.

Virágimádat

Fotó: Facebook

Végre lehet az arborétumokban, botanikus kertekben „vadászni" a tavasz első hírnökeire, a tavaszi virágokra. A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben található az ország leggazdagabb (közel 13 000-féle növényt magában foglaló) botanikus kertje, egy 200 éves történeti kert, amely egykor kastélykertként funkcionált. A parkot átszeli a Sződ-Rákos patak, ezen kívül három tó körül is sétálhatunk, a szigetein pedig megpihenhetünk, ha nincs túl hideg, akár piknikezhetünk is.

Tanösvényes

Fotó: Gulyás Attila

A Budapesttől alig 50 kilométerre induló tanösvény ideális egy kellemesen fárasztó kisgyerekes kiránduláshoz. A tanösvényhez készült munkafüzetben Hangya Dani vezeti körbe a gyerekeket, akik az út 13 állomásán játékos feladatokon keresztül fedezhetik fel a Börzsöny és a Cserhát erdőit és természeti kincseit. A körtúra 5 km hosszú, kb. 2,5-3 óra, ha nagyon kicsikkel megyünk, nagyobbak és felnőttek 2 óra alatt biztosan végigjárhatják

AMI MÉG ÉRDEKELHET