Családi kirándulást terveztek? Itt van az egyik legjobb túraútvonal!

Ha eddig nem voltál nagy túrázó, de most elkezdenéd, akkor ez neked való útvonal.

dunakanyar
Fotó: 123rf

Ha még kezdő túrázó vagy, vagy kicsikkel kirándulnál, akkor kezdd egy könnyű, de látványos, néhány órás útvonallal. Ha Budapestről indulsz, félnapos programnak is megfelel, ha azonban kényelmesen sétálnál, piknikeznél a családdal, akkor kitölt egy egész napot is. Irány Nagymaros-Visegrád-Zebegény és a Duna-part!

Budapestről a Nyugati pályaudvarról tudunk a leggyorsabban és legkényelmesebben eljutni a kirándulásunk kiindulópontjára, Nagymarosra. Félórás vonatúttal kell számolni a Nagymaros-Visegrád állomásig, ahonnan egy kis sétával érjük el az erdőt. Ha a vonatozás után, a túrázás előtt még szeretnénk feltölteni valamivel a piknikes kosarunkat, hátizsákunkat, akkor az állomáshoz közeli nagy élelmiszerboltban még kényelmesen megtehetjük. Ugyanitt utcai kútból még utoljára fel tudja tölteni az egész család a kulacsát, palackját.

Csak a kék irányba!

Fotó: Drive

Panoráma a Dunára a piknikező asztaloktól

A kisváros meredek, hangulatos utcácskáján kell felsétálnunk, hogy megláthassuk a Dunakanyart és szemben a Visegrádi várat. Ezen a ponton van egy piknikezésre alkalmas rész, ahol faasztalnál, padon ülve falatozhatunk, nem mindennapi panorámával. Innen egyértelmű az irány, és a kék jelzést kell követni egészen Zebegényig. Egy útelágazás van csak, amit könnyű eltéveszteni, de akkor a mobiltelefonunk GPS-e, a Természetjáró app vagy egy helyi turistatérkép könnyen eligazít.

A első állomás: Kós Károly kilátó

Fotó: MTVA/Bizományosi: Lehotka LászlóKós Károly-kilátó, Zebegény

A kilátóig tartó út hosszabb, mint a kilátótól a Duna-partig tartó szakasz, tehát a kilátónál már a kisebb gyerekeknek is lehet ígérgetni lángost vagy fagyit közeli, zebegényi vendéglátóhelyek, büfék egyikénél. A zebegényi Duna-part még nincs annyira kiépítve, mint mondjuk Verőcén vagy a Római-parton, de pont ettől jobb és nyugodtabb, főleg, ha családdal, kicsi gyerekkel kirándulunk. Ez a túra nagyjából 4 órás, persze ha több gyerek vagy több család együtt kirándul, akkor elnyúlhat hosszabbra is.

Másik útvonal attrakciókkal

Fotó: Shutterstock

A Visegrádi vár

Ha nem akarsz, keresztülvágni a családdal az erdőn Nagymarostól Zebegényig, ajánlunk egy másik alternatívát. Hajózzatok át Nagymarostól komppal a Visegrádra, ott pedig megmászhatjátok a hegyet, egészen a fellegvárig, majd lefelé betérhettek a középkori tematikájú játszótérre a kisebbekkel, vagy bobozni a nagyobbakkal – egy biztos, képtelenség Visegrádon unatkozni, csak éppen másfajta élményt nyújt a családnak, mint a zebegényi útvonal.

AMI MÉG ÉRDEKELHET