Titokban átalakuló déli part, ahova érdemes kirándulni

Érdemes a Balaton déli partjára is több figyelmet fordítani!

balaton
Fotó: MTSZ / Szabó Eszter

Természetbe simuló kilátók, szőlő, bor és ezeréves történelem, izgalmas látnivalók: ez mind a Balaton déli partja. Ideje megismerkednünk vele közelebbről egy nagy kirándulás alkalmával, hogy lássuk, van élet az északi parton túl is.

Szegény déli part alulmaradt a balatoni marketingversenyben, pedig hol van már az az idő, amikor csak Siófok és a kissé kétes hírű szórakozónegyed jutott eszünkbe, ha a Balaton lankásabb partját emlegettük. Füreddel, a badacsonyi hegyekkel és persze Tihannyal valóban nehéz versenyre kelni, de talán nem is kell a két partnak ugyanabban a versenyszámban indulnia. A déli part kicsit visszafogottabban fejlődött, de akad azért itt is bőven említésre méltó dolog. Közösségi terek, sétányok, játszóterek, a vízpart könnyű megközelíthetősége, szabadstrandok. A vasút túloldalán élettől nyüzsgő települések, a víztől kicsit távolabb az érintetlen természet. Túrautak, amelyek mentén ezeréves templomokat és várakat láthat a kiránduló. Szőlőültetvények, amelyek kilométer hosszan sorakoznak egymás mellett a napfényes domboldalakon. Cikkünkben a déli part olyan új helyszíneit mutatjuk be, amelyeket érdemes felvennünk a látnivalók listájára, ha a Balatonhoz utazunk; azt a vitathatatlan előnyt sem feledve, hogy a déli partról mindig az északi part lenyűgöző látványa fogad, bármerre járjunk is. Tarts velünk, ha kedvet kaptál egy balatoni kiránduláshoz!

Ebéd kilátással

Fotó: MTSZ / Szabó Eszter

Somoshegyi kilátó

Megszoktuk, hogy a kilátóhelyekhez általában meredek túraút vezet fel a hegyek, dombok tetejére, onnan pedig lépcsők százain kell felkapaszkodnunk a kilátótoronyba, hogy jutalmul izzadtságtól fénylő arccal tekinthessünk le az alattunk elterülő tájra. A Somoshegyi kilátó kivétel. A kissé szöcskére hasonlító, ötszintes, 15 méter magas faépítményt, amelyet tavaly nyáron adtak át felújítva, a 76-os úton, Balatonberény felől Keszthely irányába autózva, a bal oldalon találjuk. Eddig is itt volt, csak kevesen vették észre.

A kilátó csodálatos panorámával várja az erre járókat: tiszta időben a Keszthelyi-öböltől Tihanyig ellátni, szemben a Szent György-hegy és a szigligeti vár romantikus romjai derengenek. Közvetlenül az építmény lábánál található a parkoló, mellette egy étteremben csillapíthatják éhségüket a megfáradt utazók.

Mesélő vár új köntösben

Fotó: MTSZ/ Farkas Péter

Fejérkő vára

Furcsa története van a Balatonföldvártól nem messze álló Fejérkő várának. A középkorban a somogyi dombok között húzódó Kereki községen haladt át az akkori egyik legfontosabb kereskedelm és hadászati útvonal. A téglavárat ennek védelmére építették 1336 körül. Zsigmond király és Habsburg Miksa főherceg is megostromolta, 1554-ben pedig a magyar katonaság robbantotta fel, hogy ne kerülhessen a törökök kezére. A várrom azóta csak omladozott, benőtte a gaz, mint Csipkerózsika kastélyát, köveit és tégláit pedig széthordták a helyiek, hogy házakat és templomot építsenek belőlük. A 20. század közepén állagmegóvása érdekében történtek lépések, a közelmúltban a helybeli várbaráti társaság kitisztította a várrom környékét, 2022-ben pedig fasétány épült mellé, azóta megújult túraútvonal vezet hozzá, padokat helyeztek el az oldalán, az emberek pedig újra felfedezték maguknak. Ha kicsit felemeljük a tekintetünket a Balaton délibábként csillogó víztükréről, mi magunk is könnyen beleszerethetünk.

Fotó: MTSZ/ Farkas Péter

Pihentető séta néhány korty borral

Mindannyian el tudjuk képzelni, hogy mi történik, ha az ember végigsétál a Hamvas Béláról elnevezett 40 állomásos borúton, ahol minden gondolat a borral kapcsolatos, majd felmászik a balatonberényi Hamvas Béla-kilátóba, onnan szemügyre veszi a szépen gondozott szőlőtőkéket, hogy aztán megtekintse a csodálatos, felújított parasztházakból álló, működő pincesort... Jó, ha már a sétára is viszünk magunkkal egy üveg somogyi fehérbort, a kisebb gyerekeket pedig ez alkalommal otthon hagyjuk. Már csak azért is, mert a Balatonberényt Balatonkeresztúrral összekötő vadiúj borút tábláin szereplő szövegeken tényleg el lehet gondolkodni, az állomásokon végigrohanni nem érdemes, meditálni viszont annál inkább – ebben Hamvas Bélának is sokat segített a közeli Balaton, a rendezett szőlősorok és a szépen gyöngyöző nedű a poharában. A kilátó csupán öt méter magas, mégis izgalmas perspektívát kínál a tó délnyugati csücskére, a távolban a tanúhegyekkel, alattuk a somogyi szőlőültetvényekkel. A felújított pincesor nádfedeles, fehérre meszelt vályogházai pedig nemcsak kellemes hőmérséklettel, hanem autentikus belső térrel és a környék legjobb boraival várják a vendégeket.

Fotó: Shutterstock

Túra várral, viadukttal és öreg erdővel

Erre a kirándulásra nem a bort javasoljuk útravalóként, ugyanis majdnem 20 km gyaloglás és részben nyitott, napsütéses terep várja a túrázót. Ráadásul ahhoz képest, hogy a szelíden lankás déli parton járunk, 470 méternyi szintemelkedés is nehezíti a kirándulást. De mekkora ár ez ahhoz képest, hogy a korábban már említett Fejérkői vár csodálatos pihenőteraszáról indulhatunk útnak, majd változatos tájon áthaladva alulról nézhetünk fel a monumentális Kőröshegyi völgyhíd pilléreire! Utunk a kereki vártól vezet tehát Balatonföldvárig, a településig, ahol a kelták már Krisztus előtt négy évszázaddal földsáncokból építettek várat. Pedig jobban tették volna, ha inkább fürdőruhát és SUP-ot készítenek maguknak, de hát ők a földvárakat kedvelték. Mi azonban semmiképp se felejtsük otthon a megfelelő strandfelszerelést és négylábú kedvencünket se, a közelben ugyanis kutyastrandot is találunk.

A csendes, méltóságteljes tölgyerdő után nyílt dombhátak és parkerdő is kerül az utunkba, végül pedig a Balaton-partra érve reformkori platánok árnyas lombja alatt pihenjük ki a fáradalmainkat. Mivel a túra A-ból B pontba halad, érdemes busszal menni Fehérkő várához, a kocsit, biciklit pedig Földváron hagyni. Az útvonalon egy darabig nem található ivóvízforrás, így ha nem szeretnénk a szomjúságtól utunk végén a Balaton helyett délibábokat látni, feltöltött kulaccsal vágjunk neki a túrának.

AMI MÉG ÉRDEKELHET