Apró, pufók madarak lepték el a Maros-menti erdőket

A királykák – nevüket meghazudtoló módon – hazánk legkisebb madarainak számítanak.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban található Maros-ártér területén telente is gyakran találkozhatunk hazánk legkisebb madaraival, a királykákkal. Méretüket igyekeznek bátorságukkal ellensúlyozni, ugyanis az énekesmadarak olykor egészen közel merészkednek az emberekhez.


Sokan úgy gondolják, hogy az ökörszem számít a Magyarországon előforduló legkisebb madárfajnak, ám a sárgafejű és a tüzesfejű királykák még náluk is apróbbak. Míg az ökörszem testsúlya nagyjából 8-10 gramm közé tehető, addig a körülbelül kilenc centiméter hosszú királykák mindössze 4-6 grammot nyomnak.

Fotó: wolfgangvogt_lb / Pixabay

A sárgafejű és a tüzesfejű királykák neve talán sugallhatja hasonlóságukat, ugyanis tollazatuk kívülről szinte teljesen egyforma: testük nagy része alapvetően zöldes-barnás árnyalatú, szárnytollaik sötétebbek, és egy keresztirányú, világos sáv húzódik keresztül rajtuk.

A különbséget a „hajukban” kell keresni: a bóbitának nevezett hajkorona színe a sárgafejű királykáknál élénk citromsárga, tüzesfejű társaiknál viszont élénk citrom – és narancssárga.

Az utóbbi egyednél továbbá megfigyelhető egy fehér sáv a szem környékén, míg előbbinél ez a kis részlet kimaradt.

Vadmacskából is akad itthon: Alaposan megszimatolta a vadkamerát a kíváncsi börzsönyi vadmacska

Az apró madárfaj férfiúinak bizony ki kell venniük a részüket a gondoskodásból:

„Mindkét faj költ hazánkban. Fészkeléskor általában a zárt domb- és hegyvidéki fenyveseket részesítik előnyben. Apró termetükön túl a költési stratégiájuk is különlegessé teszi őket, mert évente két fészekaljnyi fiókát nevelnek fel úgy, hogy a tojó már akkor költeni kezd a második fészekben, amikor az első fészekalj fiókái még kis sem repültek.

Ilyenkor az első fészekalj fiókáiról való gondoskodás teljes mértékben a hímre hárul”

– olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park közleményében.

Emellett nem is totojáznak, ugyanis az Észak-Magyarországon költő egyedek rögtön dél felé veszik az irányt, és itt is töltik a telet. A Maros folyó mentén nyáron érdekes módon sokkal ritkábban találkozhatunk velük, a téli hónapokban viszont előszeretettel látogatják a térséget.

A barátcinegék sem túl méretesek: Rutinos telelő: megtalálhatták az ország legidősebb barátcinegéjét

Fotó: Erik Kartis / Pixabay

„Mivel nagyon aprók, ezért nehéz őket észrevenni, viszont éles, sípoló hangjuk messziről elárulja jelenlétüket. Ha egyhelyben maradunk, akkor az élelem után kutató apró madárkák akár egy-két méterre is megközelítenek bennünket”

– ismerteti a madarakat a nemzeti park.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET