Hamarosan kiépül a budai zöld folyosó és megújul a Városmajor

Az ígéret szerint jobb lesz így a levegő Buda legfontosabb szélcsatornájában.

Fotó: Shutterstock

Ahogy a világon mindenhol, egyre fogy a nagyvárosokban a zöld terület, szerencsére Budapesten még így is nagyon sok közpark van, ahol lehet sétálni, sportolni, ráadásul a turisták által is kedvelt kirándulóhelyek. A tervek között szerepel egy Budai Zöld Korridort kiépítése, amely összekötné a budai oldal parkjait.

A Budán található zöld területek közel is vannak egymáshoz is, meg nem is, hiszen eddig autó vagy tömegközlekedési eszköz kellett ahhoz, hogy egyik parkból eljuthassunk a másikba. A zöld folyosó a tervek szerint összeköti a Városmajort, a Vérmezőt, a Tabánt és a Gellért-hegyi parkot és onnan egészen a Dunáig elér majd.

Friss levegő a hegyekből

Illusztráció: Facebook

Hogy mit jelent a szélcsatorna? A Budai-hegységből ez a budai szélcsatorna szállítja a jó levegőt Buda és Pest különböző pontjaira. A Budai Zöld Korridor kiépítése egybeesik Buda legnagyobb közparkjának, a Városmajornak a megújításával. A zöldítés mellett a fejlesztés keretében több helyen is feltörik a betont, hogy több tisztást, pihenőt építsenek ki és új fákat tudjanak ültetni. A terv szerint a Városmajorban lesz egy összefüggő vízfelületet is, és kerékpáros utat alakítanak ki a Vérmezőhöz.

A Városmajor összesen 35 focipálya nagyságú közpark, Budapest egyik legrégebbi parkja, de Buda beépülése és zsúfoltsága miatt, a park egyre kevésbé tudja azt a funkcióját ellátni, hogy javítson a levegő minőségén, hiszen a parkot közrefogó Városmajor utca és Szilágyi Erzsébet fasor forgalma hatalmasra duzzadt az elmúlt évtizedekben. Érdekesség, hogy a Városmajor eredetileg az Ördög-árok ártere volt, funkció nélküli kaszálókét terült el Buda központjában, majd katonai tulajdonú terület volt. Később kertészet működött a telken és végül a 19. században vált közparkká.

AMI MÉG ÉRDEKELHET