Remek kiállítások január utolsó napjaira

Lesz minden: zenei tárlat, interaktív Star Wars, absztrakt festészet és Petőfi pénztárcája!

Fotó: Facebook

Töltsd a hideg, szürke január utolsó néhány napját színes és érdekes kulturális programokkal!

Popkultúra az 50-es évektől

A Magyar Zene Házában a magyar kultúra napján nyílt meg az a zenetörténeti kiállítás, amely a magyar popzenét mutatja be az 50- es évektől a rendszerváltásig. A „Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig” című tárlat a 20. század második felének legkiemelkedőbb előadóit, zenekarait, slágereit és legfontosabb poptörténeti mérföldköveit mutatja be. A közel 1000 négyzetméteres, interaktív tárlat az eddigi legátfogóbb a témában.

Kellemesen absztrakt

Részlet Hantai festményéből

A Hantai, Klee és más absztrakciók című tárlat a 1948-tól Franciaországban élt magyar festőművész, Hantai Simon munkásságát mutatja be, az időszaki kiállítás 2023. március 19-ig tart a Szépművészeti Múzeumban. „A Hantai, Klee és más absztrakciók című tárlat Hantai Simon közvetlenül 1948 után festett műveit mutatja be, a művésznek azt az időszakát, amikor Párizsban a modernizmus legfontosabb irányzatait tanulmányozta. – részletezik a kurátorok a tárlat ismertetőjében. – A tárlaton Hantai művei mellett láthatók Paul Klee alkotásai, de megjelennek többek között Joan Miró, Pablo Picasso, Sam Francis, Jackson Pollock művei is." Hogy miért ezeket a kortársakat válogatták Hantai mellé? Mert a művész saját bevallásai szerint ők voltak rá a legnagyobb hatással.

A galaxis egyik legjobb interaktív kiállítása

Fotó: Travelling Galaxy

Ha szereted a Csillagok háborúját, akkor a Travelling Galaxy interaktív kiállítás kihagyhatatlan program. Budapest belvárosában (1053, Kecskeméti u. 5.) található a Star Wars privát gyűjtemény, ami sok száz autentikus, a filmekből is ismerős makettet, modellt és életnagyságú bábut mutat be, elsősorban a Star Wars trilógia eredeti (IV., V., VI.) részeiből. A nagyjából egyórás élményt az interaktív elemek teszik még izgalmasabbá. Hogy melyek ezek? Életnagyságú, teljesen működőképes, egyedi fejlesztésű robotok, különleges, működő installációk, maszkok, fénykardok, makettek, sorszámozott egyedi kiállítási darabok. A Travelling Galaxy Facebook-oldalán azt tanácsolják az érdeklődőknek, hogy csúcsidőszakok alatt, mint pl. a hétvégék vagy munkaszüneti napok, vásároljuk meg előre online a jegyünket.

Éljen Petőfi!

Fotó: Facebook/PIM

Petőfi születésének 200. évfordulójára állandó kiállítás nyílt a Petőfi Irodalmi MúzeumbanKöltő lenni vagy nem lenni címmel. A kiállítás keretein belül nemcsak a költő híres műveinek kéziratait mutatják be, hanem a számára kedves, személyes tárgyait, hagyatékát is: a vitrinekben láthatjuk Petőfi pipáit vagy például hímzett pénztárcáját is. A kiállítás részei még az alkotói korszakokat bemutató interaktív videóinstallációk, eddig még ki nem állított eredeti kéziratok és a kortársak művészeti alkotásai is. A kiállítás nemcsak iskolásoknak ajánlott, hanem mindenkinek, aki szeretne belelátni hazánk egyik legnagyobb költőjének érdekes életébe, hétköznapjaiba és persze Petőfi szemszögéből látni történelmi jelentőségű tetteit.


AMI MÉG ÉRDEKELHET