6 bosszantó szokás, amit soha ne csinálj kempingezés közben!

Legyél olyan sátorszomszéd, amilyenre te is vágysz!

kemping sátor
Fotó: Shutterstock

Csak azért, mert a kempingezés szabadban zajlik, az általános, íratlan szabályokat ugyanúgy be kell tartani, mintha szállodában vagy panzióban szállnál meg. Sokan viszont – ha nem is készakarva –, fütyülnek az etikettre, ami nem csak dühítő a többi kempingezőre nézve, de akár életveszélybe is sodorhatja őket.

Korai érkezés

Egy szállodában bármikor megteheted, hogy előbb futsz be, de ezt a kempingekben egyáltalán nem nézik jó szemmel. Senki nem szereti, ha felette állnak türelmetlenül, miközben igyekszik összepakolni a cuccait, ezért te se állj az előző vendég sarkára a foglalási időpont előtt.

Ezt tedd inkább: Ahelyett, hogy órákkal korábban jelennél meg abban a reményben, hogy előbb tudod elfoglalni a helyet, inkább telefonálj oda előtte és kérdezd meg, van-e szabad sátorhelyük, amit esetleg fel tudnak kínálni az eredeti helyett. Ha nem, kérdezd meg, hol tudsz egy finomat enni, úszni, túrázni, vagy bármilyen más szabadtéri tevékenységet folytatni a becsekkolás időpontjáig, a kempingezés pedig megvár!

Szabadon sátrazni

Fotó: Shutterstock

Monument Valley

Teltház esetén jó ötletnek tűnhet a kempingen kívül felverni a sátrat, de ez több okból is rossz húzás lehet.

  • Könnyen lehet, hogy az már magánterületnek számít, így meg is büntethetnek.
  • Onnan nem használhatod a kemping illemhelyét.
  • Kárt tehetsz a növényzetben.

Ezt tedd helyette: Nincs más választásod, mint keresni egy másik kempinget, de ha nem foglaltál előre és nem szeretnél hoppon maradni, igyekezz inkább hétköznap, csúcsszezonon kívül kempingezni.

Elengedni a kutyát

Több kemping is engedélyezi a házi kedvencek behozatalát, hiszen az ebek éppúgy élvezik a szabadságot, mint te. De csak azért, mert Buksi vagy Morzsi is veled alhat, nem jelenti azt, hogy kedvére szaladgálhat a területen. Gondolj arra, hogy lehetnek olyan vendégek is, akik kevésbé állatbarátok vagy félnek a kutyáktól, de az is lehet, hogy más, pórázra kötött ebbel kerül összetűzésbe a tiéd. Mindegyik lehetőség roppant kellemetlen, igaz?

Ezt tedd helyette: Minden kemping saját szabályokkal rendelkezik az állatokkal kapcsolatban, ezért érdemes alaposan elolvasni ezeket, mielőtt lecsatolnád a pórázt a kutyáról kempingezés közben.

Kint hagyni az ételt

Fotó: Shutterstock

Hangya, madár és rágcsáló manna az asztalon

Finom ebédet készítettél a társaidnak, de még nem érkeztek meg a tervezett túráról? Eszedbe ne jusson kint hagyni nekik a kajákat, amíg te gyorsan úszol egyet! A szabadban hagyott elemózsiák nemcsak a madarakat, mókusokat, bogarakat és egyéb, bosszantó kártevőket vonzhatnak magukhoz, de néhány desztinációban a medvéknek is nagy csábítás lehet. Arról nem beszélve, hogy egy forró, nyári napon könnyen kaphattok ételmérgezést is.

Inkább ezt tedd: Igyekezzetek egyszerre étkezni, ha többen vagyok, és mindig, minden ételt jól pakoljatok el, és tároljatok – zárható dobozokban – megfelelően.

Fák kivágása

Egy fa kivágására azért nem sokan vetemednek szerencsére, de néhány táborozó azt gondolhatja, hogy ha lenyes néhány kisebb fát és ágat tűzifának, az nem olyan nagy baj. Egyrészt nemcsak illegális tevékenység a fák – élő vagy elszáradt egyaránt – kivágása, megcsonkítása szinte minden szabadtéri környezetben, de az állatokat is veszélyezteted vele. Ha kipusztítasz egy élő fát, akkor a környéken élő állatok élőhelyét teheted tönkre, és akár néhány fiókát, mókuscsemetét el is pusztíthatsz. Még egy elhalt fa kivágása is rossz ötlet, hiszen annak a törzse és ágai sok madár, értékes rovarfaj, denevér és más vadon élő állat otthona lehet.

Ezt tedd helyette: Nem készültél tűzifával? Csak olyan ágakat, gallyakat szedj össze, amit a földön, elhullva találsz, még ha távolabb is kell menned érte.

Égve hagyni a tábortüzet

Fotó: Shutterstock

Akármennyire is fáradt vagy, soha ne feküdj le úgy aludni, hogy biztosan el nem oltottad a tüzet, ugyanis ez rendkívül veszélyes és udvariatlan is a többi kempingezővel szemben.

Ezt tedd helyette: Először is várd meg, amíg a fa könnyű hamuvá válik, majd minden részét alaposan locsold meg vízzel – nem csak azt a részt, ami láthatóan, pirosan izzik! Akkor vagy kész, ha a jellegzetes sziszegő hangot már nem hallod. Ezen kívül arra is mindig figyelj, hogy soha ne hagyd felügyelet nélkül az égő tüzet, és csak a kijelölt tűzrakó helyen gyújts alá.

AMI MÉG ÉRDEKELHET