Kastélykörkép a szomszédban

Bár most ismét bezárkóztunk, ha majd újra útra kelünk, Wachau környéke egy hosszú hétvégét mindenképp megér.

Fotó: 123rf

A Duna Krems és Melk között húzódó, bő 30 kilométeres szakasza, Wachau, a dús erdők, napsütötte szőlőültetvények és a folyókanyarulatok felett magasodó romantikus várak és fenséges templomok vidéke. Tökéletes kirándulási célpont autóval, biciklivel, hajóval, bármely korosztálynak.

Egy néhány napos Wachau környéki látogatás praktikus bázisa Krems, itt van ugyanis a legszélesebb kínálat szállásokból és éttermekből. Ráadásul a viszonylag kicsi, alig 24 ezer lakosú város meglepően sok múzeumnak ad otthont. Itt található Alsó-Ausztria tartomány legjelentősebb múzeuma, a Landesgalerie, de van számos más egyéb kiállítóterem és múzeum, sőt művészeti alkotásokat kölcsönző könyvtár is. Remek választás lehet a Krems és Melk között félúton lévő Spitz városa is, amelynek különlegessége, hogy 812 és 1504 között bajor enklávé volt, ugyanis a várat és szőlőültetvényekben gazdag környékét a Niederaltaich apátság birtokolta. Egy régi borászatban kapott helyet a Schifffahrtsmuseum, ahol mindent megtudhatunk a dunai hajózás történetéről. A város másik érdekessége, hogy itt működik a Wachau régió egyik kompja, méghozzá egy 1948-ban épült példány, évtizedek óta változatlan technológiával, azaz motor nélkül, egy drótkötél és a sodrás segítségével szeli át a folyót. Mivel a Krems és Melk közötti szakaszon híd nincs, csak ezzel illetve Weissenkirchenben üzemelő társával tudunk átkelni a Dunán. A régi időket idéző kompok annyira népszerőek, hogy azokat nemcsak közlekedésre, de esküvői helyszínként is szívesen igénybe veszik.

A wachaui kultúrtáj 2000 óta szerepel az UNESCO világörökségi helyszínei között.

A Melki apátság

Fotó: 123rf

A Wachau régió ékessége a Szent Benedek-rendi Stift Melk, az ország leglátványosabb és leglátogatottabb apátsága, az osztrák barokk legjelentősebb egyházi épülete. Legfontosabb látnivalói a gazdag díszítésű apátsági templom, a 100 ezer kötetes könyvtár, a grandiózus Márványterem, de maga a panoráma is páratlan az 1365 ablak egyikéből és különösen a tágas teraszról. Ez a felbecsülhetetlen egyházi kincseket őrző épületegyüttes a hét minden napján látogatható, de csak vezetéssel.

TUDTAD?
A folyópart fölé drámaian emelkedő apátság és annak különleges könyvtára Umberto Eco A rózsa neve című művének is az egyik helyszíne, ezért minden évben rengeteg látogatót vonz.

Grafenegg-kastély

Fotó: 123rf

Kremstől alig húszpercnyi autózásra, északkeleti irányban a kis álmos falvak között váratlanul bukkan elő Grafenegg csupa torony, csupa csipke várkastélya. Az angol Tudor-stílusú, neogótikus kastélyt buján zöldellő, gyönyörű angolpark öleli körbe, amely nyaranta komolyzenei fesztiválnak ad otthont.

TUDTAD?
December elején egyetlen hétvégére megnyitják az egyébként téli álmot alvó épületet, és pazar karácsonyi vásárt rendeznek az ódon falak közt.

Dürnstein vára

Fotó: 123rf

A fallal körülvett, bájos Dürnstein a Wachau régió jelképe és legtöbbet fotózott városkája – itt minden megvan kicsiben, ami az egész vidékre jellemző. A település két ikonikus látnivalója, a kék-fehér barokk templomtorony és a sziklaszirten magasodó romantikus várrom csodálatos szőlőültetvények közt fekszik. Itt raboskodott Oroszlánszívű Richárd angol király is, aki mélységesen megsértette Lipót herceget.

TUDTAD?
A várromhoz vezető hosszú, meredek lépcsősor nemcsak remek túralehetőség, de lélegzetelállító kilátást is kínál a Dunára és a környező híres szőlőhegyekre.

Schallaburg várkastély

Fotó: 123rf

A melki apátságtól 5 kilométerre, a Dunától kissé távolabb található Schallaburg várkastélya az itáliai reneszánsz palazzók mintájára épült. Ausztria egyik legszebb kastélyudvarát rejti: a kétszintes, árkádos udvart terrakottafigurák és -címerek ékesítik, amelyek múzsákat, mitológiai alakokat jelenítenek meg. A kastélylátogatást kevésbé izgalmasnak találó gyerekeket egy kalandjátszótér várja, annak legizgalmasabb attrakciója egy 30 méter hosszú és 6 méter magas megmászható Schallaburg-sárkány.

TUDTAD?
A kastély éttermében az osztrák ételkülönlegességek páratlan választéka várja az éhes látogatókat.


AMI MÉG ÉRDEKELHET