Imádják Svédországban a drága fűszert, ami a pékségek kedvenc hozzávalója lett

Elengedhetetlen része lett a kultúrának.

Bár Skandinávia többi részén már évszázadok óta használják a kardamomot, Svédországban csak a második világháborút követően tudott igazán elterjedni. Mára már rengeteg receptben alkalmazzák, de népszerűsége talán a péksütemények területén a legnagyobb.


Pontos feljegyzések ugyan nem maradtak fenn arról, hogy mikor használták Svédországban először a kardamomot, de annyi biztos, hogy az ország lexikonjába a 16. században került be. Ekkortól kezdve nemcsak az édességek területén hódított, de a szeszesitalokhoz is előszeretettel használták.

Ezzel szemben a Vince írása szerint még jó időbe telt, mire a fűszer széles körben elterjedt, az ugyanis csak a 18. században itta be magát a köztudatba. Ez a svéd Kelet-Indiai Társaságnak köszönhető, akik ekkortájt egyre több üzletet kezdtek lebonyolítani Indiával, Kínával és a Közel-Kelettel.

Bár úgy tűnik, még nem a kardamomos ételek a legnagyobb kedvencek: Világtérképen az országok legnépszerűbb ételei – nem meglepő, mi a magyar kedvenc

Mivel az országban csak a második világháborút követően váltak igazán elérhetővé a sütéshez elengedhetetlen alapanyagok – mint például a cukor a vaj és a liszt –, ezért csak ezidőben kezdték ellepni az utcákat a különböző kézműves pékségek.

A kardamom ma tapasztalható népszerűségét is ez segítette elő, és az elmúlt évtizedben felkapott édes változatok is ilyen úton alakultak ki.

Mihez használják a svédek a kardamomot?

A fűszert a leggyakrabban a kardamomos tekercsben szokták használni, de fahéjas csigához, gofrikhoz, palacsintákhoz és még rizspudinghoz is szívesen hozzáadják. Nagy kedvencnek számít még a semla is, ami egy kardamomos mandulapürével és tejszínhabbal töltött péksütemény. Az országban kardamomkenyeret is szoktak készíteni, de a fagylaltokhoz és a szilvás szószokhoz is szívesen használják.

Mindemellett az italokban is visszaköszön a jellegzetes fűszer: a svéd forralt borban, a glöggben is megtalálható, de a mumma nevezetű, lager és stout sörök ötvözetével készült italban is fellelhető.

Ha már italok: 5 forró koktél a télre, hogy ne csak a radiátor melege fűtsön

Nem csak finom

Fotó: The Matter of Food / Unsplash

Kardamom

A kardamom fogyasztása ráadásul nem csupán az íze miatt ajánlott, hanem azért is, mert igazán egészségesnek számít. A fűszer rendkívül jó antioxidáns-forrás, gazdag illóolajokban, emellett antibakteriális, gyulladáscsökkentő és vízhatjó hatással is bír. A magas vérnyomásban szenvedők számára is jó „orvosság”, ugyanis a kardamom segít a vérnyomás csökkentésében, de az emésztésre, anyagcserére is pozitívan hat.

Bár a svédek leginkább a péksüteményekhez adják hozzá legtöbbször a fűszert, az a magyar konyhában is megállja a helyét: egy kis pikánsságért nyugodtan adjuk hozzá a pörkölthöz, az almás pitéhez, a kávéhoz, a lekvárokhoz, de a rizses vagy lencsés fogásokhoz is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET