Nagyi ünnepi specialitása: mézes libacomb

A köret pedig szintén klasszikus: párolt lilakáposzta és burgonyagombóc.

libacomb
Fotó: 123rf

Édes és sós, ropogós és krémes. Ízek és textúrák kavalkádja egy olyan tányéron, amely igazán méltó az ünnephez. Ha jól osztjuk be az időnket, nem is kell órákig a konyhában ácsorognunk: amíg a liba a sütőben puhul, éppen elkészülünk a köretekkel. A lila káposzta remek kísérője a zsírosabb húsoknak, míg a krumpligombóc a burgonyapüré mutatósabb alternatívája.

Hozzávalók:

A libacombhoz:
  • 4 libacomb
  • fél csésze zöldség-alaplé
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 ek. méz
  • fél citrom leve
A lila káposztához:
  • fél fej lila káposzta
  • 1 fej hagyma
  • 1 tk. köménymag
  • 40 g cukor
  • 1 ek. 10%-os ecet
  • só, bors
  • 1 evőkanál libazsír

A burgonyagombóchoz:

  • 800 g burgonya
  • 1 tojás
  • 1 tk. só
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • 150 g kukoricakeményítő

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A libacombokat bőrös oldalukon beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk, és tepsibe tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát és a zöldség-alaplevet, és két órán át sütjük, vagy amíg meg nem puhul.
2. Amíg a liba sül, elkészítjük a mázat: egy tálban összekeverjük az olajat, a mézet és a citromlevet. A sütési idő utolsó fél órájában felemeljük a sütési hőmérsékletet 190 fokra, és többször megkenjük a mázzal a combokat.
3. A párolt káposztához a hagymát vékony karikákra vágjuk, a káposztát felszeleteljük. Besózzuk, átkeverjük, és legalább fél órát állni hagyjuk.
4. A zsírban üvegesre pirítjuk a hagymát, rátesszük a káposztát, ráöntünk fél deci vizet, és fedő alatt nagyjából fél órát pároljuk.
5. Ezután hozzáadjuk az ecetet, a köménymagot és a cukrot, alaposan átkeverjük, és ha szükséges, utána ízesítjük.
6. A burgonyagombóchoz a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, krumplinyomóval egészen simára összetörjük, és félretesszük hűlni.
7.A langyos krumplihoz hozzáadjuk a tojást, a sót és szerecsendiót, majd apránként hozzákeverjük a keményítőt is – a burgonyától függ, hogy pontosan mennyire van belőle szükség.
8. A masszából 8 gombócot formázunk, és meghempergetjük őket kevés kukoricakeményítőben.
9. Sós vízben, kb. 20 perc alatt kifőzzük a burgonyagombócokat.
10. A libacombokat a párolt lilakáposztával és a burgonyagombóccal tálaljuk.

A karácsony sok otthonban a családi receptek megidézését jelenti, ha azonban idén nincs időd hosszadalmas, bonyolult fogásokra, viszont ragaszkodsz a karácsony klasszikus ízeihez, az is megoldás, ha megrendeled a menüt. Amennyiben rendelsz, neked kényelmesebb lesz az ünnep, a vendéglátóhelyeknek pedig segítesz átvészelni ezt a nehéz időszakot.

(x)

AMI MÉG ÉRDEKELHET