Nagyi ünnepi specialitása: mézes libacomb
A köret pedig szintén klasszikus: párolt lilakáposzta és burgonyagombóc.

Édes és sós, ropogós és krémes. Ízek és textúrák kavalkádja egy olyan tányéron, amely igazán méltó az ünnephez. Ha jól osztjuk be az időnket, nem is kell órákig a konyhában ácsorognunk: amíg a liba a sütőben puhul, éppen elkészülünk a köretekkel. A lila káposzta remek kísérője a zsírosabb húsoknak, míg a krumpligombóc a burgonyapüré mutatósabb alternatívája.
Hozzávalók:
A libacombhoz:- 4 libacomb
- fél csésze zöldség-alaplé
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 ek. olívaolaj
- 1 ek. méz
- fél citrom leve
- fél fej lila káposzta
- 1 fej hagyma
- 1 tk. köménymag
- 40 g cukor
- 1 ek. 10%-os ecet
- só, bors
- 1 evőkanál libazsír
A burgonyagombóchoz:
- 800 g burgonya
- 1 tojás
- 1 tk. só
- csipetnyi őrölt szerecsendió
- 150 g kukoricakeményítő
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A libacombokat bőrös oldalukon beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk, és tepsibe tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát és a zöldség-alaplevet, és két órán át sütjük, vagy amíg meg nem puhul.
2. Amíg a liba sül, elkészítjük a mázat: egy tálban összekeverjük az olajat, a mézet és a citromlevet. A sütési idő utolsó fél órájában felemeljük a sütési hőmérsékletet 190 fokra, és többször megkenjük a mázzal a combokat.
3. A párolt káposztához a hagymát vékony karikákra vágjuk, a káposztát felszeleteljük. Besózzuk, átkeverjük, és legalább fél órát állni hagyjuk.
4. A zsírban üvegesre pirítjuk a hagymát, rátesszük a káposztát, ráöntünk fél deci vizet, és fedő alatt nagyjából fél órát pároljuk.
5. Ezután hozzáadjuk az ecetet, a köménymagot és a cukrot, alaposan átkeverjük, és ha szükséges, utána ízesítjük.
6. A burgonyagombóchoz a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, krumplinyomóval egészen simára összetörjük, és félretesszük hűlni.
7.A langyos krumplihoz hozzáadjuk a tojást, a sót és szerecsendiót, majd apránként hozzákeverjük a keményítőt is – a burgonyától függ, hogy pontosan mennyire van belőle szükség.
8. A masszából 8 gombócot formázunk, és meghempergetjük őket kevés kukoricakeményítőben.
9. Sós vízben, kb. 20 perc alatt kifőzzük a burgonyagombócokat.
10. A libacombokat a párolt lilakáposztával és a burgonyagombóccal tálaljuk.
A karácsony sok otthonban a családi receptek megidézését jelenti, ha azonban idén nincs időd hosszadalmas, bonyolult fogásokra, viszont ragaszkodsz a karácsony klasszikus ízeihez, az is megoldás, ha megrendeled a menüt. Amennyiben rendelsz, neked kényelmesebb lesz az ünnep, a vendéglátóhelyeknek pedig segítesz átvészelni ezt a nehéz időszakot.
(x)