Londoni city break – Mit egyél, igyál, nézz meg a Sohóban?

Pubok, nemzetközi konyha, pár kötelező és néhány ajánlott hely London híres városrészében.

Fotó: Shutterstock

Ha a közeljövőben Londonba mész, akkor a nappali városnézés mellett vesd bele magad egy kicsit a londoniak életébe is a város szórakozó negyedében. Mutatjuk, hova érdemes beülni, mit érdemes megnézni!

A brit főváros szívében található a két fancy negyed a Mayfair és a Soho, utóbbit nagyjából így lehet behatárolni: délen a Piccadilly Circus, Shaftesbury Avenue, Cambridge Circus, keleten a Charing Cross Road, északon az Oxford Street és nyugaton a Regent Street húzódik. A Soho főutcája a Old Compton Street, ahol folyamatosan pezseg az élet, egy színes, elfogadó, jó hangulatú városrész, éttermekkel, pubokkal, fantasztikus üzletekkel és klubokkal. A Soho szomszédságában van egyébként a China Town, ami szintén szuper városrész, de valójában nem a Soho része, és teljesen más hangulatú is.

Rossz hírű volt

Fotó: Shutterstock

A 19. században a Soho volt London rossz hírű gettója, ahol gengszterek portyáztak és természetesen a szexmunkások kedvelt terepe is volt, majd a 20. században ez volt európa egyik első meleg negyede. Ezzel egy időben a helyi kis színházakban is elkezdett pezsegni az élet, és a Soho egyre több szórakozni vágyót vonzott, a közbiztonság pedig egyre jobb lett. Az utóbbi 70 évben a punkok, rockerek, a focidrukkerek és a jazz-zenészek békésen megférnek egymás mellett ebben a bohó környezetben.

The Regency Cafe, a reggeliző hely

Fotó: Regency Cafe

A Regency Cafe 1946-ban nyílt, a Regency Streeten, közel a Westminsterhez, tehát egy jó városnézős napon mindenképp térj be ebbe az ikonikus kávézóba és kérj egy klasszikus, kiadós angol reggelit (tojás, szalonna, kolbász, bab, koktélparadicsom, kávé és pirítós). Ide járnak a helyiek is, nem puccos, gyors a kiszolgálás, de biztosan a megszokott, jó minőséget hozzák. Rengeteg zenész, sportoló jár a Regencybe, na és ha London, akkor ne feledkezzünk meg a focirajongókról sem – ez a hely a Tottenham Hotspur szurkolóinak törzshelye. Merre indulj innen? Ha megtömted a bendődet, akkor innen könnyen elsétálhatsz a Westminster Abbey-hez, a Big Ben-hez vagy a Buckingham-palotához, de erősen ajánlott Churchill War Rooms háborús múzeum is, ez volt az a titkos föld alatti főhadiszállás, ahol Churchill élt és dolgozott a II. világháború alatt.

London legrégebbi pubja – The Red Lion

Ha sétáltál egy nagyot a St. James's Parkban vagy megnézted a St. James Palace-t, amit VIII. Henrik építtetett az 1530-as években, akkor onnan kis sétával – a Crown Passage-on – megközelíteheted a The Red Lion pubot. Az igazi angol kocsma feelinget itt egészen biztosan magadba szívhatod. A hely több mint 400 éves, bár ezt nehéz ellenőrizni, de az biztos, hogy London egyik legrégebbi pubja. Kérj egy pint (ez kicsit kevesebb, mint a korsó) sört és élvezd a hely hangulatát! Ha szusszantál egyet, akkor indulj tovább a Soho-körútadon.

Ebédidő: Berenjak

Fotó: Facebook

Bár az angolok nem az ebédmenüjükről híresek, itt van nekünk a nemzetközi konyha, amiben London dúskál: rengeteg indiai, olasz, spanyol étterem van, nem beszélve a közeli China Town legjobb kínai büféiről, de mi most egy kebabozót ajánlunk, a Beranjakot. A hely a teheráni éttermeket idézi, mind berendezésben, mind illatban és az ételek autentikus ízében. Ez egy szép, hangulatos hely, nem is büfé, de nem is túl puccos, a minőség viszont magas. Ha szereted a perzsa konyhát, akkor itt nem fogsz csalódni, kérd ki a klasszikusokat: csirke kebabot, hummuszt, lapos kenyeret. A Berenjak a Leicester Square-től, London híres színházi központjától nem messze található, tehát színházi előadás előtt és után is remek lehet. (Cím: 27 Romilly Street W1D 5AL)

Ha shoppingolnál...

Fotó: Shutterstock

A Sohoban minden sarkon van mit nézni, felfedezni, de ne feledkezzünk meg arról, hogy remek vásárlási lehetőségeket is kínál. A környék híres bevásárló utcája a Carnaby Street, ami 1685-ben épült ki és egy akkor még ott található házról kapta a nevét. Majd az 1820-as években piac működött itt, aztán egyre több klub és üzlet nyitotta meg kapuit, tehát egy felkapott, de mégis kicsit alternatív bevásárló utca lett, ma már persze rengeteg dizájner ruhaüzlet van a Carnabyn. Ha pedig egy kis kultúrára is szomjazol a shoppingolás után, akkor nézd meg a Soho egyik színházi előadását, a Tottenham Court Roadon található Dominion Theatre színpadán karácsony előtt az Elf musical van műsoron, januártól pedig a Dirty Dancinget játsszák.

AMI MÉG ÉRDEKELHET