1 park, 2 sivatag: Joshua Tree

A Mojave-sivatag és a Colorado-fennsík furcsa szikláinak és mackókaktuszainak története.

Fotó: Shutterstock

Ez a hatalmas, közel kétezer hektáros nemzeti park Kaliforniában van. Méretét az is jól mutatja, hogy két sivatag is elterül a park területén: a Mojave-sivatag és a Colorado-fennsík (ami szintén sivatag), mindkettő hihetetlen látványt ígér, így ha erre járunk, érdemes felkeresni őket, hiszen mindössze három óra autóval Los Angelesből.

Akik egy amerikai nyaralás alkalmával úgy döntenek, hogy nem hagyják ki a hatalmas nemzeti parkot, egyrészt nem tévednek, hiszen mindenképp megéri túrázni egyet a sivatagban. Másrészt, bár ezt induláskor még nem feltétlenül tudják, sokkal többet kapnak, mint amiért felkerekedtek. Az egyedülálló látkép a józsuéfákkal (vagy józsué-pálmaliliom) és a sci-fibe illő sziklákkal már önmagában elég ok lenne egy kis kirándulásra, de ez nem minden: a mesterséges fény hiánya miatt e területeken olyan tisztán látható az ég, hogy a meteoresők tisztán megfigyelhetők. Az élményhez pedig csak hozzáad a tudat, hogy egy olyan ősi földet taposunk, ahol már 5000 évvel ezelőtt is működtek emberlakta települések.

A tavasz a legalkalmasabb időszak, hogy megnézzük ezt az érdekes geológiai és botanikai látványosságot, olyankor nyílnak a kaktuszvirágok, és a nemzeti park is egy barátságosabb arcát mutatja. Ezzel szemben nyáron érdemes figyelni az időjárás-jelentést, és a hallottak függvényében nekivágni. Olykor ugyanis olyan meleg van, hogy kellő körültekintés nélkül könnyen kiszáradhatunk egy nagyobb túra alatt. Bár jól lehet tájékozódni a kiépített túraútvonalakon és autóutakon is, az eltévedés esélye kicsi, de üzletekre ne számítsunk, hogy feltöltsük a kulacsunkat.

A másik veszélyforrás a cholla kaktusz, azaz a kötélkaktusz vagy mackókaktusz, melynek tüskéi nagyok és kampósak, így könnyen beleakadnak a ruhánkba, sőt akár a cipőt is átlyukasztják, a szúrás pedig igen fájdalmas. A kígyómaráshoz szokták hasonlítani, a tüskét nehéz eltávolítani, és még sokáig fájdalmas helye marad. A területen ugyanakkor rengeteg érdekes őshonos állat él, amelyek közül bizonyára találkozni is fogunk néhánnyal, ha eltöltünk egy-két napot a sivatagban. A parkban előfordul például piton, madárpók, gyalogkakukk, skorpió és hiúz is.

Így alakultak ki a Joshua Tree Nemzeti Park egyedi sziklái:

www.nps.gov

How Joshua Tree's Rock Formations Formed

​Mit lehet egy ekkora nemzeti parkban csinálni 1-2 nap alatt?

  • Érdemes megmászni a 1662 méter Ryan Mountaint
  • Megnézni a naplementét vagy a napfelkeltét a Key's View-n
  • Sétálni a Cholla Cactus Gardensben
  • Sziklamászás a legfurcsább formájú, gigantikus kavicsnak tűnő köveken
Azért ajánlunk csak 1-2 napos programot, mert a parkban ugyan van kemping, de semmilyen szolgáltatás nincs benne: egy puritán vadkempingezésre számíthatnak tehát az ott megszállók, cserében viszont sehol máshol

nem láthatunk olyan csodálatos naplementét és olyan élénken szikrázó csillagokat Észak-Amerikában, mint a fényszennyezéstől teljesen mentes sivatagban.

Nézd me galériánkat a Joshua Tree Nemzeti Parkról:

Fotó: Shutterstock


Képek

Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock

Coachella Valley, Keys View


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


AMI MÉG ÉRDEKELHET