Jönnek a környezetkímélő Airbusok

Az Airbus új, nulla emissziós repülőket szeretne gyártani 15 éven belül.

Fotó: Airbus

A ZEROe flotta végre nem szennyezné annyira a környezetet, mint a most használatban lévő kerozinos utasszállítók.

Az Airbus nem rég 3 olyan repülő tervét mutatta be, amelyek várhatóan 2035-ben állnak majd forgalomba és az ígéret szerint nulla károsanyag-kibocsátással fognak működni. A ZEROe termékcsaládban három kereskedelmi célú repülő lesz. A legnagyobb ZEROe repülőn egyébként 200 utas tud majd utazni. A mérnökök a közlemény szerint merésznek, de tarthatónak tartják azt az elképzelést, hogy így egy teljesen új mérnöki tervezéssel, technikával és formatervezéssel a repülés új mérföldkőhöz érkezik majd. Mégis hogyan lehetséges ez, mivel mennek majd a gépek? Milyen üzemanyag lehet annyira környezetbarát, hogy közben levegőbe tudjon emelni ekkora gépeket?

Glenn Llewellyn, az Airbus vezető mérnöke szerint a hidrogén lesz az a bizonyos üzemanyag, amivel nullára csökkenthető a károsanyag-kibocsátás.

Fotó: Airbus

5 évvel ezelőtt került a kutatók látóterébe a hidrogénmeghajtás, mint lehetséges modern, klímabiztos megoldás. Most olyan szerkezeteket és megoldásokat keresnek, amivel egy repülő képes magával vinni biztonságosan a folyékony hidrogént, és egy olyan gépet, ami abból energiát állít elő. Ahhoz azonban, hogy gyorsan és hatékonyan tudjanak jó eredményeket felmutatni, jelentős anyagi támogatásra lesz szükségük a kutatás-fejlesztéshez, hiszen a bolygónk minden lakosának érdeke, hogy a légitársaságok előbb-utóbb majd lecseréljék az elavult, környezetszennyező gépeket, az innovatív, klímabiztos, új légi járművekre.

Az Airbus ZEROe modern flottája:





Íme a látványtervek:

www.instagram.com

AMI MÉG ÉRDEKELHET