Közelít a harmadik évszázadához Jonathan, a világ legidősebb gerincese

Közel a kétszázhoz.

Jonathan, a Szent Ilona szigetén élő aldabrai óriásteknős 1832 körül születhetett, és feltehetően a világ legidősebb élő gerincese is egyben. A Guiness-rekorder teknős nemrég töltötte be a 191. életévét, amit romantikus környezetben, a vele 26 éve együtt élő társával ünnepelt.


Jonathan nem csupán a teknősök között számít rekordernek, hiszen a világ legidősebb szárazföldi állatáról van szó. Legkésőbb 1832-ben kelhetett ki, de csak 2022-ben kapott születési dátumot, így hivatalosan pár napja, december 4-én ünnepelte a születésnapját.

A szigeten Jonathan valódi nemzeti kincs, ami nem is csoda, hiszen a teknős túlélte az amerikai függetlenségi háborút, Viktória brit királynő uralkodását, és még a világháborúk sem zökkentették ki. Találmányokat tekintve Jonathan idősebb, mint az első fénykép (1839), mint a kereskedelmi villanykörte (1879), illetve mint az első modern bicikli (1885).

A kor azért már látszik rajta, hiszen látását és szaglását elvesztve manapság ide-oda sétálgat a polgármester háza és a tengerpart között.

„Jonathan egészsége kifogásolhatatlan, és könnyen elképzelhető, hogy pár év múlva belép életének harmadik évszázadába – amit persze mindannyian izgatottan várunk”

– mondta Joe Hollins, a teknős állatorvosa a Guiness Rekordoknak.

Izgalmas az élet az állatvilágban: 11 év kalandozás után, karácsony előtt tért haza egy házi macska

Az élet egyedül nem olyan könnyű, amire az 1980-as években Jonathan is rájött, ugyanis a helyiek szerint a magánytól ingerlékennyé vált akkoriban. Szerencsére a probléma azóta megoldódott: közel harminc éve Frederica (akiről kiderült, hogy nem is nőstény) társaságát élvezi.

Emellett Emma és Fred személyében barátokra is talált, így ők biztosan felkerültek a szülinapi vendéglistára.

Ezt olvastad már? Munkába indult, de egy 600 kilós fóka útját állta

Annak ellenére, hogy Jonathan érzékszervei már nem a régiek, Hollins elmondása szerint az étvágya egyáltalán nem csökkent.

„Hetente egyszer azért apró falatokban adunk neki gyümölcsöket és zöldségeket, hogy a szükséges tápanyagok feltétlenül bejussanak a szervezetébe”

– idézi az az Euronews Hollinst.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET