Márciusi Covid-fejlemények, amelyeknek örülünk

Hasznos tudnivalók, friss hírek a turizmusról és a védettségi igazolványról, nyitásokról, tesztekről, utazásokról.

Fotó: Unsplash

Bár hetente változik, hogy hova és milyen feltételekkel utazhatunk, igyekszünk lépést tartani, követni, hogy mik a változások. Most is összeszedtünk pár jó hírt, hogy könnyebb legyen átvészelni az itthoni korlátozásokat és tervezni lehessen a nyaralásokat.

Korfu vár

Fotó: Unsplash

A görög kormány úgy döntött, május 14-étől megnyitja a „zöld szigetet", azaz Korfut. Az egyik legszebb szigetük évente rengeteg turistát vonz, a magyar utazók között is nagyon népszerű, rengeteg szép és tiszta homokos partja van, az éttermek jók, a helyiek barátságosak. Korfut Gerald Durell könyvei tették igazán ismertté, a zoológus-író gyermekkorának nagy részét a szigeten töltötte és ott szerette meg annyira a természetet, hogy utána egész életében élővilággal akart foglalkozni. Akik a passzív pihenés helyett szeretnek sportolni, kirándulni, azok is szeretik ezt az úti célt, hiszen rengeteg túraútvonal van, ahonnan remek kilátás nyílik a Jón-tengerre. Legmagasabb pontja a Pantokrátor-hegy, amely 906 méter magas.

A brit légitársaságnál tesztet vehetünk

Fotó: Unsplash

A brit légitársaság, a British Airways pár napja már árul 33 fontért (a szigetországban átlagosan 100 font körül van a tesztelés) Covid-tesztet, amelyet az utasaik a világ bármely pontján elvégezhetnek magukon. A gyorstesztet – amely antigén-szintet mér – a brit kormánnyal együttműködő Quared cég szállítja ki a szigetországban, a csomagban minden megtalálható, ami a teszteléshez kell, a cég oldalán pedig oktatóvideót is találnak a vásárlók, hogy hogyan vegyék le a mintát az orrból vagy torokból. Ha mindez nem lenne elég, telefonon bármikor elérhető egészségügyi alkalmazottak is segítenek. A tesztcsomagok nagyobb mennyiségben is rendelhetőek, így a britek akár fel is tankolhatnak belőle, hogy utazásaik során magukkal vigyék és ott nyaralás közben végezhesség el a tesztet magukon. Magyarországon a gyógyszertárakban is elérhető már viszonylag megbízható antigén gyorsteszt, amit otthon magunk végezhetünk el, de ez a teszttípus még mindig nem annyira megbízható, mint a PCR-teszt, így utóbbit is érdemes megcsináltatni, ha negatív lett az antigén-teszt eredménye.

Mauritius beoltja a hosszan ott tartózkodókat

Fotó: Unsplash

Mauritius bejelentette, hogy kibővítette a COVID-19 elleni oltási programját 18 év feletti, hosszú távon ott tartózkodó, külföldi turistákra, látogatókra is. Ez azt jelenti, hogy akik igénylik az új, prémium beutazási vízumot, amellyel akár 12 hónapot is eltölthetnek ott, vagy ideiglenes munkavállalási-, tartózkodási engedéllyel vannak az országban, ugyanúgy megkaphatják a védőoltást, mint a mauritiusi állampolgárok. Ezzel a döntéssel a kelet-afrikai szigetország még kedveltebb és biztonságosabb úti cél lesz, mint valaha.

Magyar oltási, védettségi igazolvány

Fotó: Unsplash

A védettségi igazolványt a magyar egészségügyi hatóságok állíthatják ki, a legfontosabb és hiteles információkat a magyar kormány információs oldalán találhatjuk meg. Itthon háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget: ha valaki megkapta a védőoltást, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését.

Ha oltást kaptunk: „Ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítását külön nem kell kérni. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát."

Ha a betegségen estünk át: „A védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap. A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza, annak kiállítását külön nem kell kérni."

Ha nem voltunk betegek, de valószínűleg tünetmentesen átestünk a betegségen: „Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is. Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege 11 000 forint. Emellett ki kell fizetnie a védettségi igazolvány kiállításának 3000 forintos összegét is. Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton (a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon), vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban."

Applikációval is lehet igazolni: „A védettséget az igazolványon túl applikációval is lehet igazolni. Az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az érintett oltottságát. Az applikáció az oltott nevét, az érintett TAJ számát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg."

Oltások, engedmények

Kínai vízum könnyebben
A budapesti Kínai Nagykövetség pár napja jelentette be, hogy könnyebben juthatnak majd vízumhoz azok a Kínába utazó turisták és ott dolgozók (akár humanitárius célból érkezők), akiket kínai vakcinával oltottak be a koronavírus ellen. Fontos, hogy ezt a beutazóknak hivatalos okmánnyal igazolni is kell.

Izlandra csak uniós vakcinával
A szigetországba csak az Európai Unió által engedélyezett vakcinával oltottakat engedik majd be – nekik nem kell karanténba vonulniuk és PCR-teszttel sem kell bajlódniuk a jövőben Izlandra érkezéskor.

Hajózni csak oltással!
A P&O Cruises brit hajózási vállalat csak oltott utasok szállít majd a tengerjáró hajóin. „Az utazásokon csak olyan nagy-britanniai lakosok vehetnek részt, akik már az oltás második adagját is megkapták legalább hét nappal a hajó indulása előtt. Az oltási igazolást a felszállás előtt be kell mutatni a kikötőben." – írja a turizmus.com.

AMI MÉG ÉRDEKELHET