Menjünk, aludjunk egy jót! Mi az az alvásturizmus?

Amikor a „kitűnő éjszakai élet" nem bulizást, hanem pihentető alvást jelent...

alvás utazás alvásurizmus
Fotó: Shutterstock

A TripAdvisor szerint 2023 nagy utazási trendje az alvásturizmus lesz, vagyis az utazók nagy része úgy választ úti célt és szállást, hogy jól kipihenje magát a vakáció alatt. Mit jelent ez pontosan? Olyan helyre akarnak menni, ahol többet és jobban tudnak aludni, mint otthon, a megszokott környezetben és stressz mellett.

Miután leküzdöttük a jetlaget, az utazás első napjaiban csak arra törekszünk, hogy a sok új élmény után, este jókat aludjunk. Bevetjük a füldugót, szemmaszkot, nyugtató gyógynövényteát, melatonin tablettát, a fehér zajt játszó appokat, remélve, hogy így megfelelő minőségű és mennyiségű alváshoz jutunk az utazás alatt. A TripAdvisor szerint 2023-ban az úgynevezett „alvásturizmus” lesz az egyik utazási trendjei. Az utazási oldal statisztikája szerint idén tavasszal a turisták több mint felének (51%) elsődleges célja a pihenés, és mi következik ebből? A szállodák és az utazási irodák felkészültek, hogy maximálisan kielégítsék ezt az igényt.

Párnamenü és egyéb finomságok

Fotó: Shutterstock

Mit tud kínálni egy szálláshely vagy hotel, hogy a vendégei igazán jól aludjanak – a csenden és jó levegőn kívül? Furcsán hangzik, de olyan szolgáltatások közül választhatunk, mint a párnamenü, amelyről kiválaszthatjuk azt a fajta párnát, ami a legkényelmesebb a nyakunknak. Vagy ha szeretnénk, egy alvás coach a szokásainkat megismerve, megtanítja a jobb alvás trükkjeit, sőt akár azt is megvárja, hogy álomba szenderüljünk, amíg ő ott van mellettünk.

Sosem volt ilyen fontos az alvás

Fotó: SHutterstock

A jó alvás régen az utazással járó pozitív mellékhatás volt, most pedig ez áll az utazások középpontjában. A fókusz azon van, hogy kipihenve jöjjünk haza a kéthetes vakációról, és nem az a lényeg, hogy minél több mindent lássunk és fakultatív programokkal zsúfoljuk tele a szabadságunkat. Érdekes kérdés, hogy miért alakult ki ez a tendencia: a koronavírus-járvány alatt nagyon sok ember küzdött rossz alvással vagy szenvedett álmatlanságban, ezt egyébként „coronasomniának" nevezték el a szakértők.

Az alvási problémák hátterében a bezártság, a kevés testmozgás és a szorongás volt, illetve még mindig van, mert sokaknál azóta sem állt vissza a normális alvásritmus.

A Southamptoni Egyetem 2020 augusztusában készült tanulmánya kimutatta, hogy addig hat emberből egy küzdött álmatlansággal, a járvány idején ez a szám emelkedett, és már minden negyedik ember szenved inszomniában. Azóta sem javult a helyzet, a BBC tavalyi felmérése szerint (amelyben 207 000 alanyt vizsgáltak) az emberek közel fele (44%) „rossz alvóként” jellemezte magát, ami azt jelenti, hogy nehezen tudtak elaludni, visszaaludni, nem érezték magukat kipihentnek, és a rossz alvásminőség befolyásolta a napjukat is. A felnőtteknek napi 7-9 óra alvásra lenne szüksége, a statisztika pedig azt mutatta, 6 óra 48 percet alszanak átlagosan az emberek.

Milyen alvást segítő szolgáltatások vannak?

Nem meglepő, hogy az idegenforgalmi iparág felfigyelt a jó alvás igényére, és egyre több olyan programot vagy csomagot nyújtanak, amelyet összefoglaló néven alvásturizmusnak nevezünk. Több wellness-, spa- és relaxációs szolgáltatással teszik gazdagabbá a nyaralás élményét:

  • Nyugtató aromaterápiás illatokat párologtatnak a szobában.
  • Ágynemüt, párnát, matrackeménységet választhatunk, hogy minden a jó alvásról szóljon.
  • A programok között ma már nemcsak táncórák és esti partiajánlatok szerepelnek, hanem meditációs gyakorlatok trénerrel vagy alvás coach-csal.
  • Olyan szállodai szobában alhatunk, ahol automatikusan nyílnak reggel a redőnyök és a kellemes ébredéshez fehér zajt, madárcsicsergést vagy eső hangját hallhatjuk.

A 2020-ban megnyílt londoni Zedwell Hotel az elsők között helyezte a hangsúlyt az alvásra. Hangszigetelt ajtókat szereltek az ablaktalan, minimalista szobákra, amelyekből száműzték az elektronikus kütyüket, hogy semmi ne vonja el a vendégek figyelmét a pihenésről. Az alvásturizmus tehát egy ingerszegény, a relaxációra koncentráló utazástípus, de biztosan ez a kulcsa a pihentető nyaralásnak?

AMI MÉG ÉRDEKELHET