7 program 3 napra Budapesten!

Itt a hosszú hétvége, mi pedig színes programokat ajánlunk erre a pár napra.

budapest
Fotó: Unsplash

A különleges kürtős kalácstól a mini szobrokon át egészen a skandináv filmművészet remek alkotásaiig sokféle kikapcsolódást gyűjtöttünk össze.

Elmarad a Kürtőskalács fesztivál? Sebaj!

Fotó: 123rf

Kürtőskalács

Az Édes Mackó az a hely a városban, ahova idősek és fiatalok is szívesen járnak nosztalgiázni, sőt külföldi turistacsoportokat is szerveznek ide, Budapest egyik legjobb kürtőskalácsozó helyére. Mivel a Kürtősfeszt idén elmarad, az Édes Mackó helybe hozza a fesztivál kínálatát. Minden szeptemberi és októberi hétvégén kalácskülönlegességeket kínálnak, így azok sem maradnak ki a jóból, akik például ételallergiával küzdenek vagy a vegán étrendet követik. Október 23-25. között, a Vegán Kürtőskalács Hétvégén a sima ízesített és töltött kürtős kalácsokon kívül vegán verziót is kóstolhatunk.

Infó: vitezkurtos.hu vagy Facebook

Street art eldugott helyeken

Fotó: Facebook

A Korzózz Velünk csoport szervezésében október 25-én lesz a Miniszobrok nagy sétája. Ehhez csatlakozva arra kaphatunk választ, ki, hol és mikor rejtette el ezeket az apró műalkotásokat, amelyek mellett sokszor elsétálunk, mert aprócska méretük miatt észre sem vesszük őket. Nos, ennek a barangolásnak a középpontjában éppen ezek a szobrocskák állnak majd. Ahogy a szervezők írják:

„Némelyik szobor háttere valódi legenda, másoké gyermekmese, megint másoké az emlékezet. Barangolásunk során megismerhetjük az alkotó és a kicsit humoros, kicsit ironikus alkotások történetét, na és persze bepillantást nyerünk a street art, a köztéri művészet régen üldözött, ma már megtűrt, elfogadott vagy szeretett világába."

Infók: Facebook

Utolsó lehetőség az év legjobb fotóira

Fotó: World Press Photo kiállítás

A Magyar Nemzeti Múzeumban tekinthetjük meg az idei World Press fotókiállítást, amelynek 2020-ban,környezet kategóriában volt magyar győztese is: Esther Horvath. Az utazókiállításon 151 nyertes képet nézhetünk meg, amelyeket összesen közel 74 ezer pályamunkából válogattak ki.

Infó: worldpressphotohu.info

Nézzünk valami jót!

Fotó: Art Cinema

Egy héten keresztül, októbert 22-28. között nézhetünk skandináv filmeket a budapesti Art+ Cinemában (1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.) Akik szeretik az észak-európai filmművészetet, annak fanyar humorát és képi világát, azok biztosan nem fognak csalódni az alkotásokban. Esős időben pedig szinte életmentő lesz egy ilyen mozizós program, persze kizárólag arcmaszkban és az előírásoknak megfelelően! Annyira sok a program és az előadás a Skandináv Filmfesztiválon – hogy lehetetlen lenne itt felsorolni, és ahogy a szervezők is írják:

A programot premier előtti vetítések, hazai forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmek és közönségtalálkozók színesítik.

A fesztiválon látható lesz például az Anirara sci-fi, amely Harry Martinson Nobel-díjas svéd szerző tudományos-fantasztikus verses eposzának filmes adaptációja. A történet szerint, miután a Föld lakhatatlanná válik, az embereket átköltöztetik új hazájukba, a Marsra. Az Aniara egyike a hatalmas űrhajóknak, amelyekkel a szállítást végzik...

Az Aniara című film előzetese:

youtu.be

Aniara - Official UK Trailer HD

Halloween kicsiknek

Fotó: Facebook

A Piczinke Póniudvar a budapesti kisgyerekek egyik nagy kedvence: a mini állatkert, játszópark és terápiás állatsimogató szuper helyen van, a Normafán. A halloweeni mulatságot (október 24-25.) más programokkal is össze tudjuk kötni, például kirándulással, kisvasutazással, erdei játszóterezéssel. A tökfaragáson kívül egy mesés játékra is hívják a gyerekeket a Piczinke Halloween szervezői:

„Idén sem marad virtuális mese nélkül senki. Főszereplőink egy valódi mesébe csöppennek majd, ahol felkutathatják a Koboldok Aranyát. Kalandos, hosszú út vár a bátor hősökre, meg kell dolgozniuk a varázskövekért."

Európai művészet 4 napban

Fotó: Art Market Budapest 2020

Október 22-25. között szervezik a Millenárison (B és C épület és park) azArt Market Budapest 2020-at, amely Európa egyik kiemelkedő nemzetközi képzőművészeti vására. Magyarország legnagyobb, évente megrendezett (ez a tizedik) kortárs képző- és fotóművészeti kiállítása több száz művész több ezer alkotását mutatja be, ahol galériák, fotóművészek és komplett művészeti projektek is helyet kapnak majd.

AMI MÉG ÉRDEKELHET