Fedezd fel Párizs legizgalmasabb és legkevésbé ismert kerületét!

Itt biztosan megismerheted a helyiek hétköznapjait.

Fotó: Shutterstock

Quinzième – így nevezik a franciák Párizs 15. kerületét, ami a Szajna bal oldalán terül el és ahol a hatalmas, modern üvegépületektől a bohém művész utcákig mindenféle stílusú épület hangulatosan megfér egymás mellett.

Párizs népszerű a turisták körében, de egyes részei nem tartoznak a kedvenc úti célok közé, pedig például a 15. kerület nemcsak a város legnagyobb kerülete, hanem tele van turisztikai látványosságokkal, élményekkel. Kanyargós utcák, Michelin-csillagos éttermek és hangulatos piacok tarkítják. Valójában a főváros lakosságának mintegy 10%-ka él ebben az egy kerületben, és néhány, újonnan nyílt butikhotelnek köszönhetően egyre menőbbnek számít meglátogatni. Nézzük meg, mit érdemes csinálni Párizsnak az útikalauzokban kevésbé favorizált részén, ahol könnyedén elvegyülhetsz a helyiek között!

Itt szállj meg

A Le Wallace Hôtel & Bar egy 4 csillagos, 45 szobával rendelkező szálloda, amit nemrég újítottak fel. Az egész hotelt az úgynevezett retro-elegáns dekoráció jellemzi: rojtokkal díszített lámpák, aranyozott kisasztalok és vörös-fehér csíkokkal tarkított függönyök színesítik. Van egy gyönyörű, természetes fényben fürdő társalgója és egy csodás kilátást nyújtó terasza, ahonnan még az Eiffel-torony teteje is látszik – ez a látvány a nagyobb lakosztályokból is alapnak számít. Utóbbiakban ráadásul szauna és skandináv pezsgőfürdő szolgálja a vendégek kényelmét.

A Hotel Ami szintén egy remek szállás: 41 szobát alakítottak ki a 17. században épült ingatlanban. A belső tér dizájnját a német-dán származású, Gesa Hansen álmodta meg: téglafalak, bőr bankettek, játékos szőnyegek, absztrakt tapéták, karcsú, fa székek és kevert csempék díszítik a helyet. Itt sincsenek túl nagy szobák, de a családi szobák két erkéllyel és egy kihúzható kanapéval is rendelkeznek. A belső udvaron csodás napsütésben költhetjük el a reggelinket.

Itt egyél

Tavaly az ünnepelt francia séf, Cyril Lignac megváltoztatta nyüzsgő Le Quinzieme éttermének nevét Ischiára, amely egy vulkáni eredetű, olasz sziget. Ahogy a neve is sejteti, az étteremben klasszikus olasz finomságokat szolgálnak fel, például milánói borjúhúst, bolognai spagettit, pármai anolini tésztát, nápolyi pizzát és piemonti mogyoróból készült fagylaltot.

Egy igazi Michelin-csillagos élményért a Neige d’été-be kell asztalt foglalnod. A japán séf és a hely tulajdonosa egyben a francia és a japán gasztro-technikákat ötvözi a konyhában – tehát egy precíz és művészi étlapról szemezgethetsz.

Ez vár rád!

Az Eiffel-toronytól egészen a város déli határáig húzódó 15. kerület még a párizsi mércéhez viszonyítva is óriási. Valójában olyan érzés, mintha több kisebb, jellegzetes, egymástól eltérő városrészből állna. Egyes részein az egykori Hausmann épületek, szép parkok, üzletek, éttermek és bárok vannak túlsúlyban, de az ipari múlt is több helyen visszaköszön – például a 19. században épült Citroën-gyárkomplexum egykori területén ma egy gondozott park burjánzik.

Fotó: Shutterstock

Ezt nézd meg:

  • Ha kulturális élményre szomjazol, menj el a Musée Bourdelle-be, Antoine Bourdelle szobrász egykori otthonába és műtermébe, aki egykor Rodin tanítványa volt. A művészeti múzeumban – a belépés ingyenes – régiségek, fotók, rajzok és olyan festmények találhatók, amelyek Van Gogh-tól és Rodintól származnak, és persze nagyméretű Bourdelle-szobrokat is láthatunk. A múzeum március 15-én nyit.
  • Az Île aux Cygnes-en – a Szajna mesterséges szigetén – megtalálhatod a Szabadság-szobor kicsinyített mását. Párizsra jellemzőek az ilyen másolatok, de ez azért is különleges, mert az amerikaiak ajándékozták a franciáknak még 1889-ben, és csak három évvel ezelőtt költöztették ide.
  • A 15. kerületben egyedülállóak a kézműves üzletek is, mint például a Puzzle Michele Wilson, amely fából készült kirakósokat készít és árul. A La Maison du Vitrailban ólomüveg darabokat terveznek, készítenek és restaurálnak – nagyon jó élmény ide bekukkantani.
  • A világ legnagyobb városi farmja – 14 000 m² – nemrég nyílt meg a Porte de Versailles tetején, és számos kikapcsolódási lehetőséget nyújt. A Le Perchoirból, az egyedi koncepcióval rendelkező étteremből és bárból mesés kilátás nyílik Párizsra. Jó itt egy kicsit megpihenni.
Szöveg: Sinkó Edit
AMI MÉG ÉRDEKELHET