Ez a világ legdrágább kaviárja!

A kaviárt mindig is a luxussal azonosítottuk, na de ez a fajta még azon belül is drága.

Fotó: Grüll

Ha ünnep, akkor pezsgő és kaviár! Ez rögzült sokunkban, leginkább a filmekből, hiszen nagyon kevés embernek adatik meg, hogy a világ legdrágább kaviárját kanalazzák a szintén borsos árú pezsgőjük mellé. Vajon a legdrágább kaviár a legfinomabb is vagy miért ilyen különleges?

Sós csemege

A legjobb minőségű kaviárok a fine dining degusztációs menük részét képezik általában, de akad a világon azért néhány étterem, ahol megkóstolhatod a különleges ikrákat magában is, önáló csemegeként. A valódi kaviár a tokhalfélék sóval pácolt ikrája, na de nem mindegy milyen minőségű az ikra! A klasszikus kaviár a Kaszpi-tengerben és a Fekete-tengerben élő tokhalfélékből származik: ezek a beluga, ossetra vagy sevruga kaviárok. A tokhalfélék egyébként elérhetik a két méter hosszúságot, és akár száz évesek is lehetnek. Akkor mi teszi a kaviár kinyerését ilyen költségessé?

Miért költséges?

Először is, egyre kevesebb tokhal él a természetes élőhelyén, mivel a nőstény tokfélék csak körülbelül tíz éves korukban kezdenek el ikrát termelni, és ha minden ikrát elvesznek, akkor nincs szaporulat. A nőstények a legtöbb és a legjobb minőségű ikrát 15 éves korukban termelik, de ezt ugye nem mindig várják ki a halászok. A kaviárok legnagyobb része tenyészetekből származik, és ugye ahhoz, hogy a legjobb kaviárt kapjuk, legalább 15 éves koráig kell nevelgetni a halat.

A legdrágább

youtu.be

This Caviar Will Set You Back $100,000

A legjobb és legdrágább kaviár az ausztriai (salzburgi) Grüll márka Strottarga Bianco kaviárja: 100 000 euró/kg áron juthatunk hozzá. A Grüll az albínó kaviárjáról lett híres, hiszen ez egy nagyon ritka fajta – ahogy ugye a természetben is nagyon ritkák az albínó egyedek. Ráadásul a fehér halak hibás génjei miatt ezek a tokhalak sokkal rövidebb ideig is élnek. A Grüll fehér kaviárja, vajas ízű és nagyon krémes, bársonyos az állaga. A Grüll haltenyészetben persze nagyon jól bánnak a halakkal: az alpokból lefolyó, tiszta vízben élnek, hogy minél jobb minőségű ikrát termeljenek, állítólag ettől a víztől lesz igazán különleges az ikra íze.

AMI MÉG ÉRDEKELHET