5 időtálló irodalmi bár, ahol máig él kedvenc íróink emléke

A hangulat adott.

Ha valaha megfordult már a fejünkben a gondolat, hogy füzetet, könyvet ragadva beüljünk egy pohár borra egy olyan helyen, ahol a történelem során számos író megfordult már, akkor ez a lista nekünk szól. Keressünk inspirációt, művészeti közeget, vagy csak egy hangulatos helyszínt, ezek a bárok biztosan elvarázsolnak minket.


El Floridita – Havanna, Kuba 

A mintegy két évszázada szüntelenül működő El Floridita leginkább a híres havannai lakos, Ernest Hemingway kedvenc vendéglátóhelyeként ismert. A kubai főváros bárjában „kötelező” választás a daiquiri, melyet Hemingway – hírhedten szomjas – koktélszakértőként általában cukor nélkül és dupla mennyiségű rummal fogyasztott. Az ital később Papa Doble néven vált ismertté, mára pedig az El Floridita klasszikus koktéljává nőtte ki magát – magának a „Papának” egyébként egy életnagyságú szobor állít emléket a bárban.

Shutterstock

Ha véletlenül Kubában járnánk, kérjünk mi is egy jéghideg limeos daiquirit miközben az Akiért a harang szól oldalait lapozzuk.

Hemingwaynél ugyan nem aludhatunk, de a házát bejárhatjuk: 4+1 híres író, akinek megszállhatsz az otthonában

Vesuvio Café – San Francisco, Egyesült Államok 

A beat korszak rajongói számára kihagyhatatlan úti célnak számít a kaliforniai Vesuvio Café, ami olyan ikonikus írók törzshelye volt, mint Jack Kerouac, Allen Ginsberg és Neal Cassady. A San Franciscó-i bár valószínűleg azért is volt ideális helyszín a költők számára, mert a legendás City Lights könyvesbolt szomszédságában működik – ez a bolt volt egyébként az Egyesült Államok első, kizárólag puhafedeles könyveket árusító könyvesboltja, amit egyébként írók alapítottak.

A színes, verseket és irodalmi idézeteket ábrázoló festményektől és a hangulatvilágítástól garantáltan az 1950-es évek Amerikájában érezzük majd magunkat.

Ez is érdekelhet! Magyarország 5 legszebb könyvtára, ahol nem csak az oldalakon akad meg a szem

Café Louvre – Prága, Csehország

A párizsi stílusú kávézó – és billiárdterem – még 1902-ben nyitotta meg kapuit Csehország fővárosában, nem sokkal később pedig már művészek, írók és értelmiségiek találkozóhelyeként volt ismert. A törzsvendégek közé tartozott Franz Kafka és Albert Einstein is, de számos cseh alkotó is rendszeresen gyűlt össze ide az esti előadásokra, vagy csak egy jó beszélgetésre. A magas mennyezetek és az antik eleganciát sugározó dekoráció két emeleten teremtenek fényűző hangulatot. A bárnak egyébként a kommunizmus idején be kellett zárnia, mivel „burzsoá intézménynek” titulálták, és végül csak 1992-ben, a bársonyos forradalom után nyitott ismét ki –az emberek pedig nem feledtek: a Café Louvre hamarosan újból népszerűvé vált.

Les Deux Magots – Párizs, Franciaország 

Ugyan az elegáns St-Germain-des-Prés negyedben található nagy múltú Les Deux Magots kávézó manapság már aligha mondható bohémnek, egy évszázaddal ezelőtt még nem a drága kávékról volt híres. Az impozáns étterem és bár előtti járdán a 19. század végétől kezdtek összegyűlni a párizsi irodalmi és művészeti élet nagyjai azért, hogy elszívjanak egy-egy cigarettát, abszintot kortyolgassanak, és megvitassák a legfontosabb aktualitásokat. A törzsvendégek közé tartozott az egzisztencialista filozófus és író, Jean-Paul Sartre, André Breton, Simone de Beauvoir, az ikonikus Pablo Picasso, vagy az Ulysses megalkotója, az ír származású James Joyce is.

Ha már Franciaország és irodalom: A 821 fős francia falu, ami lámpásként vonzza a könyvmolyokat

Ye Olde Cheshire Cheese Inn – London, Egyesült Királyság

London földalatti kocsmája, az 1538-ban létesített Ye Olde Chesire a Fleet Street egyik sikátorában hívja időutazásra a vendégeket. A kocsma még a 16. században nyitotta meg kapuit, ám az épület sem úszta meg az 1666-os tűzvészt, így azt újra kellett építeni. A történelmi londoni pub törzsközössége azóta olyan neves írókkal gazdagodott, mint például Charles Dickens – akinek a Két város regénye című művében meg is jelenik a bár –, Mark Twain, Sir Arthurt Conan Doyle, vagy P.G. Wodehouse. A négyemeletes kocsma egy sor pincével, kamrával és alagúttal rendelkezik, amit a vendégek is bátran felfedezhetnek.

(Forrás: Lonely Planet)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET